SEC treedt voor het eerst op tegen NFT’s, onder flinke kritiek van eigen medewerkers

Mediabedrijf Impact Theory heeft ingestemd met een cease-and-desist order van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC beweert dat de verkoop van NFT’s door het bedrijf gelijkstaat aan het aanbieden van niet-geregistreerde effecten.

Stoppen met verkopen NFT’s

Zo’n order eist dat de ontvanger onmiddellijk stopt met handelingen en dat ze deze in de toekomst niet opnieuw uitvoeren. In veel gevallen kan een cease and desist order worden gebruikt om onrechtmatige activiteiten, zoals inbreuk op intellectuele eigendomsrechten, fraude, misleidende reclame, of andere schadelijke praktijken te stoppen.

Als Impact Theory de instructies niet opvolgt, kan dit leiden tot verdere juridische stappen, zoals boetes, strafrechtelijke vervolging of civiele rechtszaken.

Kopers NFT’s ‘krijgen’ aanzienlijke waarde

Wat is er aan de hand? Nog niet zo heel lang geleden probeerde Impact Theory juist om geld op te halen door NFT’s te verkopen. Kopers werden NFT’s van grote waarde beloofd.

Het bedrijf verzekerde investeerders dat de NFT’s “aanzienlijke waarde” zouden bieden en dat deze tokens dienden als een mechanisme waarmee gemeenschappen konden meedelen in de economische groei van het bedrijf.

30 miljoen dollar opgehaald

Volgens de SEC heeft Impact Theory naar verluidt maar liefst 30 miljoen dollar opgehaald uit de verkoop van deze NFT’s, wat het lucratieve potentieel van de NFT-markt onderstreept. Het bedrijf, dat al eerder had ingestemd met het terugkopen van de NFT’s, heeft nu ook toegezegd om alle NFT’s die in zijn bezit zijn te vernietigen en eventuele royalty’s te schrappen. Daarnaast werkt het bedrijf aan een plan om de investeerders hun geld terug te geven.

Eerste keer dat SEC optreedt tegen NFT’s

In de officiële verklaring van de SEC, die op maandag werd vrijgegeven, wordt deze actie aangeprezen als de “eerste hand met betrekking tot niet-fungibele tokens (NFT’s)”.

Toch is de beslissing van de SEC niet zonder kritiek gebleven. Notabene SEC-medewerkers Hester Peirce en Mark Uyeda hebben een verklaring uitgegeven waarin ze hun twijfels uiten over de handhavingsactie. In hun verklaring stellen ze de vraag of de omstandigheden een dergelijke reactie rechtvaardigen, ook al voldoen de NFT-verkopen aan de criteria van de “Howey Test”, een juridische maatstaf om te bepalen of bepaalde transacties als effecten kunnen worden beschouwd.

Peirce en Uyeda wijzen er ook op dat de SEC doorgaans geen stappen onderneemt tegen de verkoop van fysieke verzamelobjecten of items met vage beloftes van merkopbouw en verhoogde doorverkoopwaarde. Hun tegengeluid benadrukt de complexe en veranderende aard van NFT’s en de uitdagingen waarmee regelgevers worden geconfronteerd bij het aanpassen van bestaande kaders aan dit innovatieve digitale landschap.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.