strandstadje solana

Solana is jarig! Had ik vier jaar geleden maar gekocht…

Solana is in maart vier jaar geworden. En mooi moment om even stil te staan bij de geschiedenis van dit cryptoproject. De waarde was ooit maar een paar cent, en nu kost het je meer dan 170 euro om er eentje te kopen. Dat markeert een stijging van meer dan 19.000% in vier jaar, niet slecht!

Van strandstadje tot miljarden business

Solana is een blockchaintechnologie die razendsnelle transacties mogelijk maakt. Het begon allemaal in 2017 toen Anatoly Yakovenko, een techneut met ervaring bij Qualcomm, Mesosphere en Dropbox.

Hij bedacht een nieuwe manier om computers te synchroniseren. Dit “proof-of-history” concept maakt het mogelijk om transacties te verifiëren zonder dat computers elkaar hoeven te vertrouwen.

Yakovenko begon met programmeren in C, maar op advies van zijn collega Greg Fitzgerald stapte hij over op de programmeertaal Rust. Samen met Stephen Akridge, een andere Qualcomm-medewerker, richtte hij het bedrijf Loom op (later hernoemd naar Solana Labs).

De naam Solana is een eerbetoon aan het strandstadje waar de drie mannen woonden tijdens hun tijd bij Qualcomm.

Een seconde is een eeuwigheid op Solana

In februari 2018 werd de eerste versie van de Solana-blockchain, genaamd “Silk”, op GitHub gepubliceerd. De software kon al 10.000 transacties per seconde verwerken. In juni 2018 werd de technologie geschikt gemaakt voor cloudnetwerken en in juli 2018 werd een testnetwerk met 50 nodes gelanceerd. Dit netwerk kon al 250.000 transacties per seconde aan.

Tussen 2018 en 2019 haalde Solana Labs meer dan 20 miljoen dollar op in verschillende investeringsrondes. In maart 2020 lanceerde het bedrijf de Mainnet Beta, een bètaversie van de blockchain met ondersteuning voor transacties en smart contracts.

Sindsdien is SOL, de token van Solana, ontzettend populair geworden. De vele transacties per seconde en de lage kosten hebben ervoor gezorgd dat Solana populair werd bij NFT-verzamelaars. De koers van Solana bereikte in november 2021 zijn hoogtepunt. Heel even was SOL 225 euro waard.

In de afgelopen vier jaar heeft Solana veel ups, maar ook zeker veel downs gekend. Zo werd Solana lange tijd geassocieerd met FTX en had de blockchain te maken met meerdere storingen. Wil je meer weten? Alles over Solana vind je hier.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.