Stablecoins zoals Tether (USDT) kunnen Bitcoin omhoog stuwen, dit is hoe

Volgens een nieuwe indicator van cryptocurrency analysebureau Glassnode hebben stablecoins de mogelijkheid om bitcoin omhoog te stuwen, dat blijkt uit de Stablecoin Supply Ratio (SSR). Stablecoins zijn cryptomunten met een waarde gekoppeld aan een fiat valuta, denk bijvoorbeeld aan de euro of de dollar.

Koopkracht van stablecoins

Simpelweg geeft de SSR-indicator aan wat de koopkracht is van stablecoins. Oftewel: in hoeverre kunnen stablecoins helpen de waarde van bitcoin omhoog te stuwen?  Volgens Glassnode is deze koopkracht nu drie keer sterker dan vorig jaar, toen de bitcoin koers rond dezelfde waarde danste.

Je berekent de SSR door de totale marktwaarde van bitcoin te delen door de totale marktwaarde van alle stablecoins. Hoe lager het getal is wat je krijgt, hoe hoger juist de koopkracht van stablecoins is.

De SSR kan vervolgens een beeld geven hoeveel van de bitcoinvoorraad gekocht kan worden met stablecoins. Glassnode geeft zelf het volgende rekenvoorbeeld: stel, de SSR is 50. Dan kan je 1/50 = 2 procent van de huidige voorraad bitcoins kopen met stablecoins.

Om de uitspraak te ondersteunen kijkt Glassnode ook naar de balans van tether (USDT) op cryptobeurzen. Tether is de meestgebruikte stablecoin, met een totale marktwaarde van meer dan 13 miljard dollar. Volgens Glassnode staat er nu voor ongeveer 1,7 miljard dolar op cryptobeurzen, klaar om verhandeld te worden voor bitcoin of een andere cryptomunt.

Maar het is niet helemaal zo zwart-wit

Glassnode geeft zelf ook toe dat je de indicator niet zo zwart-wit moet aflezen. Zo neemt de SSR geen bitcoinhandel mee dat direct wordt uitgevoerd met fiat valuta, zoals de euro of de dollar. Ook derivaten, zoals bitcoin futures en bitcoin opties, worden niet meegenomen.

Daarnaast worden stablecoins ook voor andere doeleinden gebruikt dan voor het kopen van cryptocurrency zoals bitcoin. Zo kan USDT van nut zijn om vast te zetten in DeFi-protocollen, om daar rente over te verdienen. Ook wordt tether gebruikt om kapitaal te verplaatsen vanuit China, blijkt uit recent onderzoek van Chainanalysis. Tether vormt daarmee een handig alternatief op de kapitaalrestrictie van 50.000 dollar per jaar.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.