Stellar Foundation stelt belangrijke update uit vanwege bug

De blockchain van Stellar zou morgen eigenlijk stemmen om geüpdatet te worden naar versie 20.1.0, hiermee zouden smart contracts beter werken. Helaas is er een bug gevonden, waardoor de stemming over de update voor nu uitgesteld wordt.

De bug werd op 25 januari ontdekt en kan mogelijk verschillende toepassingen beïnvloeden.

Waarom is de stemming uitgesteld?

De Stellar Development Foundation (SDF) heeft de stemming uitgesteld omdat de bug mogelijk problemen kan veroorzaken voor gebruikers van het Stellar-netwerk. De bug doet zich voor wanneer een ‘Soroban’-transactieverzoek wordt gedaan, maar dit resulteert in een terugbetaling en er worden kosten in rekening gebracht.

Onder de huidige code wordt de terugbetaling niet zoals zou moeten naar het bronaccount van de vergoeding gestuurd.

De SDF is al begonnen met het werken aan een oplossing voor de bug. De oplossing zou binnen twee weken beschikbaar moeten zijn. Als de oplossing klaar is, zullen de validators opnieuw stemmen over de Protocol 20-upgrade.

Wat is Protocol 20 en Soroban

Protocol 20 is een belangrijke upgrade voor het Stellar-netwerk. De upgrade zal onder meer de mogelijkheid tot het uitvoeren van slimme contracten op het netwerk mogelijk maken.

Soroban is een smart contractplatform dat in oktober 2022 live ging op een Stellar-testnet. De SDF lanceerde in dezelfde maand ook een fonds van 100 miljoen dollar om ontwikkelaars naar het platform te lokken.

Niet in een keer

Een van de kernontwikkelaars van Stellar, Tyler van der Hoeven, merkte in een bericht van 26 januari X op dat Protocol 20 een “gefaseerde uitrol” zal zijn, maar gaf niet aan hoe lang het zou duren voor een volledige implementatie van Soroban.

Van der Hoeven zei vrijdag:

‘De stem van de validator om smart contractfunctionaliteit op de Stellar-blockchain te plaatsen, staat gepland voor volgende week. Het zal een gefaseerde uitrol zijn, waarbij de kraan van innovatie langzaam en voorzichtig wordt opengedraaid.’

Hij gaat verder: ‘Ik heb echter al bijna tien jaar op deze dag gewacht, dus je kunt maar beter geloven dat ik er op de eerste dag zal zijn en zal doen wat ik kan, hoe klein en eenvoudig ook. Ik ben klaar voor Soroban fase 0, zo klaar dat ik er zelfs een hele post over heb geschreven!’

Zijn ode aan de ‘kleinste smart contracts’ lees je hier.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.