Waarom stond Ethereum deze week even op stilstand?
Op bloknummer 12.244.000 werd de Berlin hard fork geactiveerd op Ethereum. Naast vele veranderingen effent het de grond voor de volgende hard fork genaamd London, deze zal de manier waarop vergoedingen werken op Ethereum vernieuwen dankzij de activering van EIP-1559. Maar deBerlin hard fork ging niet zonder slag of stoot, het leek of de blockchain even tot stilstand kwam.
Nieuwe blokken worden geweigerd
294 blokken nadat de Berlin hard fork werd geactiveerd, weigerde OpenEthereum nieuwe blokken te accepteren. OpenEthereum is een van de populairste implementaties van het Ethereum-protocol. Volgens Etherscan werkt ongeveer 16% van alle nodes op OpenEthereum (en nog eens 15% Pariteit).
Onmiddellijk werden veel beurzen en diensten effectief losgekoppeld van het Ethereum-netwerk, of stopten ze uit voorzichtigheid met het uitzenden van transacties. Ongeveer 5 uur na de onderbreking werd een oplossing vrijgegeven door het OpenEthereum-team en waren de meeste getroffen diensten 9 uur nadat het incident begon weer online.
Op het eerste gezicht werd het aantal transacties dat op Ethereum werd gemined niet of nauwelijks beïnvloed door het plotseling verdwijnen van OpenEthereum-nodes. Dat zie je hieronder, in het rode vlak werden geen transacties uitgevoerd.
Aantal verschillende accounts
De beste manier om de impact te kwantificeren, is door te kijken naar het aantal verschillende accounts dat transacties heeft gemaakt. Het schommelt meestal rond de 15.000 unieke accounts die transacties per uur creëren, maar daalde tot ongeveer 9.000 tijdens de storing. Door 16% van de knooppunten offline te halen, daalde het aantal actieve netwerkdeelnemers met 40%. Dat is dan opeens wel goed zichtbaar.
Geen splitsing
Gelukkig is er geen blok gemined dat het netwerk in tweeën zou hebben gesplitst. Bovendien was er geen afname van miningactiviteit. Je zou hierdoor kunnen concluderen dat miners vooral andere software gebruiken.
Naast OpenEthereum zijn er dus meer clients in omloop. Walletproviders zoals Ledger en enkele analysebedrijven geven de voorkeur aan OpenEthereum vanwege de kant-en-klare mogelijkheden voor het traceren van blokken en transacties. Miners, beurzen en brokers (waaronder BTC Direct) gebruiken vaak Geth.
Dit incident zal ongetwijfeld de discussie over de risico / batenverhouding van meerdere implementaties van protocollen doen herleven. Het is ook interessant om te overwegen of een vergelijkbare situatie zich zou kunnen voordoen op Bitcoin, gezien de recente discussie over de activering van de Taproot-softfork.