Analisten: Bitcoin ETFs hebben de structuur van de markt compleet veranderd

Veel van de hype rondom de bitcoin koers de afgelopen weken heeft van doen gehad met de lancering van de eerste Amerikaanse bitcoin futures ETFs. Jarenlang hebben analisten geroepen dat de komst van deze beleggingsproducten een nieuw segment van investeerders toegang geeft tot bitcoin. Veel institutionele beleggers die voorheen niet in bitcoin konden investeren, hebben nu de mogelijkheid om dat wel te doen.

Nu er inmiddels al twee op futures gebaseerde bitcoin ETFs zijn gelanceerd is er een ware wapenwedloop ontstaan tussen aanbieders om zo snel mogelijk hun eigen bitcoin ETF op de markt te krijgen. Hierbij zitten onder andere aanmeldingen van Valkyrie en Direxion. Waarbij Valkyrie een bitcoin ETF met een hefboom van 1,25x wil lanceren en Direxion een ETF waarmee de markt de mogelijkheid krijgt om bitcoin te shorten.

Lancering ETFs heeft markt voorgoed veranderd

Volgens Ben Lilly, markt-analist en mede-oprichter van Jarvis Labs heeft de komst van deze ETFs “de structuur van de markt volledig veranderd.” Het belangrijkste volgens Lilly is dat er nu meer kapitaal richting verschillende vormen van bitcoin exposure vloeit. Een proces dat volgens hem tijd kost en er op termijn voor zorgt dat de volatilteit in de markt afneemt. Wat een goede zaak is voor bitcoin, gezien dit door de jaren heen een belangrijk punt van kritiek is geweest voor de digitale munt.

De grote ambitie van bitcoin is immers om als een valuta te fungeren voor de hele wereld. Iets wat niet werkt als we op dagelijkse basis nog grote koersschommelingen maken. Dat is geen probleem voor mensen die sparen in bitcoin en de munt zien als een spaarpot of investering voor de lange termijn. Maar wel voor de mensen die bitcoin gebruiken om hun bedrijven draaiende te houden en die volatiliteit niet aankunnen.

De komende maanden moeten uitwijzen wat het definitieve effect van de lancering van de eerste Amerikaanse bitcoin futures ETFs op de markt is. Voorlopig hebben we vanwege de hype rondom de populaire beleggingsproducten een stijging gezien, maar een echte koersexplosie is nog uitgebleven. In ieder geval als we de vorige all-time high als meetpunt nemen. Vanwege de hevige weerstand rondom het huidige koersniveau is niet iedereen ervan overtuigd dat we de weg omhoog zomaar zullen vervolgen.

Intens gevecht tussen de bulls en de bears

Na een korte opleving van de bitcoin koers in aanloop naar de lancering van de eerste Amerikaanse bitcoin futures ETFs, is er inmiddels een enorm gevecht gaande tussen de bulls en de bears. Verschillende analisten houden momenteel dan ook een slag om de arm als het gaat om het doen van extreme koersvoorspellingen. David Lifchitz van ExoAlpha houdt de niveaus van 58.000 dollar (49.800 euro) en 53.000 dollar (45.800) in ieder geval scherp in de gaten als potentiële momenten om meer in te kopen.

De volgende weerstand in de weg omhoog ligt volgens hem op 63.000 dollar (54.180 euro), een koersniveau waar we de afgelopen dagen omheen gedanst hebben. Analist Ryan Cantering Clark geeft aan op dit moment “volledig uit bitcoin te zijn.” Zijn focus ligt ook op het steunniveau van 58.000 dollar, wat dus een belangrijke verdedigingslijn voor bitcoin lijkt.

Voorlopig lijkt bitcoin zich in ieder geval redelijk sterk te houden rond het niveau van 60.000 dollar (51.600 euro) waar bij iedere dip naar beneden met een hoog volume bitcoin wordt opgekocht. Dit kan duiden op institutionele beleggers die iedere koersdip gebruiken om hun bitcoinvoorraad verder uit te breiden. Iets wat ook El Salvador heeft gedaan.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.