Bitcoin Taproot wordt steeds realistischer: Binance en BTC.TOP steunen update

De tien grootste miningpools hebben laten weten dat ze de update Taproot ondersteunen. Binance en BTC.TOP zijn de laatste twee van deze groep die een positief signaal hebben afgegeven.

Bijna 90 procent

Op de website Taproot.watch is te zien dat op het moment van schrijven 87,57 % Taproot steunt, maar Binance is met zijn 6,68% nog niet meegerekend. Dit percentage is gebaseerd op de totale rekenkracht (hashpower) op het bitcoinnetwerk. Let op, dit gaat niet om het aantal blokken, maar alleen om de rekenkracht van de miningpools.

Binance liet vandaag via Twitter weten Taproot te ondersteunen. Maar woorden zijn maar woorden. Het wordt pas echt als dit ook te zien is in het protocol. Dat kan als een van de miningapparaten van Binance een signaal afgeeft op het moment dat ze een blok hebben gevonden en deze kunnen toevoegen aan de blockchain.

Volgens de Twitter-bot Taproot Signal vond het eerste Taproot-signaal van Binance Pool plaats op blokhoogte 683.878.

Grootste spelers spelen mee

Zoals wij eerder schreven, behoorden de twee grootste Bitcoin-miningpools AntPool en F2Pool, tot de eerste voorstanders van de protocolupgrade. SlushPool is de 12e grootste pool op basis van rekenkracht, maar is wel de eerste die via een transactieblok liet weten Taproot te willen implementeren.

BTC.TOP, de laatste van de tien grootste miningpools die Taproot signaleerde, deed dit op blokhoogte 683.945. De mining-pool liet eerder weten dat het de testprotocollen had voltooid die nodig waren om Taproot-activeringssignalen op te nemen in gevonden transactieblokken.

Uitleg Taproot

De steun van al deze grote miningpools is ook terug te vinden als je alleen naar de blokken kijkt op Taproot.watch. Deze site is ontwikkeld door Bitcoin-programmeur Hampus Sjöberg. Voordat we blokken bekijken, eerst wat uitleg (sla gerust over als je bekend bent met hoe bitcoin werkt).

Gemiddeld wordt elke tien minuten een nieuw blok toegevoegd aan de blockchain van bitcoin. Maar als meer miners zich toevoegen aan het netwerk, dan gaat dit sneller. Om toch die tien minuten gemiddeld te handhaven, wordt het moeilijker om blokken te vinden. Deze aanpassing van de moeilijkheidsgraad vindt na 2016 gevonden blokken gevonden plaats, dat is ongeveer om de twee weken.

Minimaal 90 procent nodig

De afspraak is dat gedurende drie maanden, tijdens één van deze periodes van twee weken, minimaal 90% van alle blokken groen moet zijn. Groene blokken komen van miners die Taproot ondersteunen. Op het moment van schrijven moet in de huidige tweewekelijkse periode, nog 1474 blokken gevonden worden.

Bron: taproot.watch

Zoals je hierboven ziet, worden er steeds meer nieuwe, groene blokken toegevoegd. Op dit moment zijn er 193 blokken rood, en bij 202 blokken wordt Taproot deze periode niet doorgevoerd. Met nog 1474 blokken te gaan is de kans ontzettend groot dat Taproot nog een paar weken moet wachten.

Activering is belangrijke mijlpaal

We hadden het net al even over die periode van drie maanden. Deze verloopt rond 11 augustus, dus voor die tijd moeten minimaal 90% van alle blokken groen zijn. Als dat gebeurt, dan wordt Taproot in november geactiveerd. Dit is  misschien wel de meest opvallende verbetering op protocolniveau in de afgelopen vier jaar voor de grootste cryptovaluta ter wereld. Een ongekend signaal dat de bitcoin gemeenschap eensgezind is over het belang van privacy en een succesvol netwerk.

Mocht je meer willen lezen over wat deze upgrade brengt, lees dan deel 1 van onze Taproot-tweeluik (en daarna natuurlijk deel 2).


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.