TRON DAO (TRX) heeft gespiekt bij Terra (LUNA) en komt ook met decentrale stablecoin

In een open brief op zijn webpagina vertelt Justin Sun over de uitgifte van USDD, een gedecentraliseerde algoritmische Stablecoin op TRON. De stablecoin lijkt hiermee precies de route van UST na te gaan van Terra, die ook een gedecentraliseerde stablecoin willen.

De oprichters hebben flink gespiekt Do Kwon, mede-oprichter van Terra. USDD wil namelijk – net als Kwon – een decentrale stablecoin met exact (!) dezelfde onderliggende waarde; 10 miljard dollar. Het enige speciale aan deze coin lijkt in eerste oogopslag dat het gedoopt wordt tot een stablecoin 3.0, “evoluerend van de Stablecoin 1.0 en 2.0 tijdperken.” Dit weet Sun wel erg mooi te verwoorden.

Wat zijn deze tijdperken?

Sprekend over het 1.0 tijdperk; dit was tijdens de periode van Omni-USDT. Dit was tether (USDT) die volledig afhankelijk was van bitcoin. Overschrijvingen duurden meestal meer dan een half uur en verwerkingskosten konden oplopen tot 100 dollar.

“Aangezien er een limiet was op de dagelijkse transfers die op het netwerk werden uitgevoerd (op 200.000), bedroeg de totale marktkapitalisatie van stablecoins minder dan 1 miljard dollar. De bijbehorende dollarreserves werden terugbetaald, beheerd en opgeslagen door gecentraliseerde instellingen”, aldus Sun op zijn website.

Het 2.0 tijdperk

Het 2.0 tijdperk is volgens SUN de periode dat USDT op TRON gebaseerd is. “USDT wordt uitgegeven op de TRON blockchain, die een onafhankelijke gedecentraliseerde settlement laag heeft. De tijd die nodig is voor een stablecoin-overdracht is drastisch teruggebracht van 30 minuten naar minder dan een seconde, en de verwerkingskosten van 100 dollar naar een paar cent”, vertelt Sun.

Vervolgens bouwt hij voort op de cijfers uit het 1.0 tijdperk. “De dagelijkse transacties is de 10 miljoen gepasseerd, en de totale waarde van de verwerkte transacties per dag heeft een hoogtepunt bereikt van 10 miljard dollar. TRON heeft sinds de lancering in 2019 meer dan 4 biljoen dollar aan USDT-transacties verwerkt.” En deze USDT is op dit moment de grootste stablecoin ter wereld.

Tron als onderliggende waarde

“Evoluerend van de Stablecoin 1.0 en 2.0 tijdperken vertegenwoordigd door Omni-gebaseerde en TRON-gebaseerde USDTs, luidt blockchain nu het Stablecoin 3.0 tijdperk in”, zegt Sun. “Deze beweging zal worden geleid door TRON’s USDD.” Dit staat voor USD Decentralized.

De stablecoin is voortgekomen uit de TRON DAO. De missie van deze Decentralized Autonomous Organisation (DAO) is om het web te decentralizeren. Een gedecentraliseerde stablecoin is dus een logische stap.

USDD zal gekoppeld zijn aan TRX, die de onderliggende waarde moet vertegenwoordigen. Het proces om de stablecoin op 1 dollar te houden, is eigenlijk precies hetzelfde als UST, maar dan met TRX in plaats van LUNA:

“Wanneer de prijs van USDD lager is dan 1 USD, kunnen gebruikers en arbitrageanten 1 USD naar het systeem sturen en 1 USD aan TRX ontvangen. Wanneer de prijs van USDD hoger is dan 1 USD, kunnen gebruikers en arbitrageanten TRX ter waarde van 1 USD naar het gedecentraliseerde systeem sturen en 1 USDD ontvangen. Ongeacht de marktvolatiliteit zal het USDD protocol de USDD stabiel houden op 1:1 ten opzichte van de US dollar via de juiste algoritmes op een gedecentraliseerde manier”, aldus Justin Sun op zijn website.

Wat kan deze stablecoin brengen?

Het is de vraag wie de stijd om gedecentraliseerde stablecoins zal winnen. Het lijkt logisch dat Terra een stapje voor heeft, aangezien USDD later kwam dan UST, en exact hetzelfde doet. Ze zullen door de naam Tron vast wel wat investeerders overhalen, maar het voelt een beetje als Pepsi tegen Coca-Cola.

Wat wel opmerkelijk is, is dat Justin Sun belooft dat de TRON DAO Reserve bij de oprichting risicovrije basisrente op 30% per jaar zet. Dit lijkt tot nu toe het enige waarmee USDD zich onderscheidt, maar wellicht komen ze nog met interessante ontwikkelingen. De uitgifte en circulatie van USDD is gepland op 5 mei 2022.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.