Wat als bitcoin faalt?

Een gedachte-experiment: Wat als bitcoin faalt? Wat mist de mensheid dan? Max Gagliardi, van Ancova Energy, een bitcoin mining organisatie, duikt hier dieper in.

Op 23 januari deelde Gagliardi zijn gedachten op Twitter. In dit artikel nemen we zijn argumentatie door.

Privacy staat op het spel

‘Als bitcoin faalt, faalt privacy,’ schrijft Gagliardi. ‘De mogelijkheid voor individuen om peer-to-peer waarde te verzenden en te ontvangen zonder tussenkomst van de overheid en het banksysteem zal verloren gaan. Bitcoin zorgt voor een toekomst waarin iedereen privétoegang kan hebben tot zijn geld.’

Toen Gagliardi afgelopen maandag dit draadje deelde, zakte de bitcoin koers met bijna 10%. Sindsdien is een deel van de daling weer gecompenseerd, maar de waarde komt niet eens in de buurt van de hoogste koers ooit van 59.580 euro. Deze werd behaald op 10 november.

Vrijheid, transparantie en de waarheid

Maar belangrijker dan de prijs, zijn de fundamentele en filosofische principes waarop bitcoin gebouwd is. Gagliardi betoogt dat als bitcoin faalt, dit een overwinning betekent voor onderdrukking, censuur en corruptie door de overheid. Omgekeerd, als bitcoin slaagt, winnen vrijheid, transparantie en de waarheid.

‘We bevinden ons in een ongekend tijdperk van censuur. Bitcoin is het meest veilige netwerk dat ooit is gebouwd. Veerkrachtig, anti-fragiel en zonder toestemming. Open voor iedereen in de wereld. Er is niets anders zoals bitcoin. Bitcoin kan niet worden gecensureerd,’zei hij.

‘De regering kan jaarlijks honderden miljarden verliezen, maar wil dat we elke keer dat we meer dan 600 dollar uitgeven, rapporteren. Er is geen verantwoording of transparantie van de overheid in ons systeem. Zonder Bitcoin verliezen we het enige tegenwicht tegen dat systeem.’

In de Verenigde Staten wil de belastingdienst van burgers weten als ze meer dan 600 dollar uitgeven. Dat is ontzettend krom natuurlijk, aangezien er redelijk wat schandalen zijn van politici die hun aandelenportfolio geheim houden voor het publiek. Daarnaast staat de Amerikaanse overheid ook oneindig veel in de min, en is het moreel onverantwoord om dan wel de burger te wijzen op hun belastingverplichtingen vanaf 600 dollar.

Tijd is schaars

Gagliardi vervolgde: ‘Ongekozen bureaucraten bepalen de waarde van je arbeid en tijd. Geld is de manier waarop we de waarde van onze tijd op deze aarde opslaan. Niemand zou de macht moeten hebben om de waarde van je tijd buiten je macht op te blazen. De set van 21 miljoen van Bitcoin lost dit op.’

Dat is natuurlijk een goed punt. Naast gezondheid, is tijd een van de belangrijkste bezittingen van een persoon. Tijd is eindig, en elk stukje tijd dat je inlevert om werk voor iemand anders uit te voeren, moet goed beloond worden.

Volk tegen overheid

Er begint een logische tweedeling te ontstaan als het aankomt op bitcoin. Aan de ene kant heb je het volk, de mens die gebaat is bij vrij geld. Aan de andere kant wordt bitcoin gehaat door regeringen en centrale banken vanwege zijn gedecentraliseerde aard. Bitcoin is een decentrale munt die ook nog eens een hoge mate van privacy waarborgt.

Bitcoin is het doelwit van aanvallen omdat het door sommige mensen wordt gebruikt in transacties die door regeringen als ‘illegaal’ worden beschouwd, maar ook voor zijn prijsvolatiliteit en de ecologische voetafdruk. Over die illegale transacties: denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn neef in Iran wat geld wil toestoppen. Via het normale bankensysteem heerst er censuur op dit soort betalingen. Bij bitcoin is censuur niet mogelijk.

Regulering of verbieden

Veel regeringen doen wel hun best om bitcoin te censureren en klein te houden door strenge wetgeving te schrijven. De meeste landen kiezen voor regulering, maar in het geval van China lijkt het meer op een volledig verbod. Er is ook nog een risico dat malafide actoren het netwerk kunnen kapen via een zogenaamde 51%-aanval waardoor het ecosysteem instort.

Vrije meningsuiting

En dan komen we weer uit bij de koers. Hoewel een hogere waardering een proxy is voor de adoptie van bitcoin, zorgt het er ook voor dat door de eurotekens in ieders ogen, het ethos verloren gaat. Bitcoin staat voor maatschappelijke, en individuele vrijheid. Gagliardi beschreef dat nog net iets mooier. Hij noemt bitcoin en de onderliggende blockchain objecten van waarheid en vrije meningsuiting. Als bitcoin faalt, dan falen die twee waardes ook.

‘Bitcoin is code. Letters en cijfers. Een private key is alles wat je nodig hebt om waarde op te slaan, te transporteren en te verhandelen. Nooit in de menselijke geschiedenis zijn spraak en taal zo krachtig geweest. De vrijheid van meningsuiting is het meest fundamentele recht van de mens.’

Gagliardi zegt dus dat bitcoin niet mag mislukken. Als dat wel gebeurt, dan betekent dit ook het falen van kapitalisme en van de energietransitie.

‘Bitcoin kan energieverspilling omzetten in geld en stimuleert nieuwe en efficiënte energiebronnen.’

We hebben niets van waarde

In het geval dat Bitcoin instort, zegt hij dat mensen niets zullen bezitten.

‘We bezitten niets van waarde. Eigendommen en geld worden gereguleerd en bewaard bij bewaarders. Je bezit het niet; je hebt gewoon een claim. Met Bitcoin kan de waarde van je levenswerk in een paar woorden worden opgeslagen. Gratis overal mee naar toe te nemen.’

Kortom, bitcoin is te belangrijk, voor de maatschappij, maar ook voor de individuele rechten. Bitcoin mag niet verliezen. Bitcoin moet winnen om de mensheid hoop te geven.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Een 51% aanval, veel sucses daarmee aangezien je dit niet meer kan halen. Net als dat ze zeggen dat de eerste kwantumcomputer over 10 jaar de bitcoin kan kraken. Als het bitcoin over 10 jaar kan kraken loopt de hele wereld gevaar over 4 a 5 jaar aangezien bitcoin het zwaarst is beveiligd kan je hele landen omgooien met zo’n computet maar dat wilt men er niet bij zeggen.

    1 februari 2022
  • Bitcoin is al een failied project omdat het zijn initiele use-case kwijt is. BTC als betaalmiddels is de waanzin voorbij. Traag, duur, niet genoeg schaalbaar en enorm mileu vervuilend. Een lapmiddels als Lightning doet daar niets aan af. Lightning is een bandaid dat lang niet door alles en iedereen wordt ondersteund. Daarbij is het extra laag bovenop het BTC protocol en dat betekend grotere kans op failure en een extra veiligheids issue.

    Bitcoin is nog maar voor 1 ding geschik en dat is als belegging waarbij je hoopt dat de prijs omhoog zal gaan. In deze tijd waarin het inflatie spook rondwaart is het een prima hedge om je assets te beschermen tegen die inflatie, maar bepaald niet de enige optie.

    Er zijn tientallen alternatieven voor BTC als hedge of belegging met een potentieel veel grotere ROI omdat die een use-case hebben waar de wereld op zit te wachten zoals: XRP, XLM, VET, ADA, Polka en nu nog ETH.

    P2P betalingen kunnen oneindig veel goedkoper, oneindig veel sneller, oneindig veel beter schaalbaar en oneindig veel duurzamer met een crypto als XRP. Binnen 3 seconden elke valuta/crypto van wallet naar wallet sturen over de hele wereld met 0,000001 cent aan transactiekosten. Er komt geen bank of andere middleman aan te pas.

    Wat moet je dan nog met BTC in Godsnaam?

    Ik zie al de menukaart voor me bij een restaurant:
    kop koffie: 0,0000001323 BTC
    biertje: 0,0000011233 BTC
    Dan ga je betalen met BTC en hebt geen idee hoe hoog de transactiekosten zullen zijn. Kan maar zo zijn dat je voor een kop koffie van 3,50 meer dan 4 euro aan transactiekosten moet betalen. Totale waanzin.

    BTC is een dead end. Centrale Banken willen geen BTC, regeringen willen geen BTC, het IMF wil geen BTC, de BIS wil geen BTC, de FED en de ECB willen geen BTC, de Worldbank wil geen BTC en zelfs de VN wil geen BTC.
    Zij trekken aan alle touwtjes en zullen BTC kapot reguleren.

    BTC enthousiasten zitten zo vast in hun welhaast sektarische geloof in BTC dat ze volledig blind zijn voor wat er zich allemaal naast BTC afspeelt in de wereld.

    XRP wordt 100000% zeker de spil in het nieuwe financiele wereldwijd monetaire systeem.

    1 februari 2022
    • Je zou op een menukaart van een restaurant bijvoorbeeld ook 15 sat voor een biertje kunnen gaan zien. Om maar eens een enkel puntje aan te halen.

      2 februari 2022
  • BTC zwaar beveiligd? Quantum computers bestaan al. Duurt echt geen 2 jaar meer voordat iemand in de wereld een QC heeft en binnen een seconde de BTC beveiliging (decentrale mining) heeft omzeild.
    Proof of Work werkt niet. Nu niet nooit niet. Het is crypto versie 1.0 en BTC zal nooit verder komen omdat er geen organisatie is die deze ontwikkeling op zich neemt. Kan niet eens.

    Andere crypto zitten al op crypt versie 3.0 en over een paar jaar op versie 5.0. BTC zit dan nog steeds op 1.0.

    1 februari 2022
  • Jooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!! Een kritische goed onderbouwde reactie die niet past in een BTC evangelie wordt gewoon verwijderd.
    Wederom een bewijs dat BTC fans sektarische trekjes vertonen.

    Blijf vooral investeren in BTC en zie je geld in rook op gaan. Ik investeer in XRP 🙂

    1 februari 2022
    • Yes! Wat ben ik het met u eens. Inderdaad: bij niet meegaan in de BTCDirect-filosofie duurt het maar heel eventjes totdat je reactie wordt verwijderd i.c. niet wordt geplaatst.

      2 februari 2022
    • @Henk Mulder: jawel hoor, mijn reactie is per abuis geplaatst en daarna als een speer verwijderd. Ik ben het namelijk helemaal met u eens. Ook dat mag niet gezegd worden?

      2 februari 2022
    • ”Beste BTCD’ers: Jullie hebben het maar druk met het verwijderen van niet aan jullie normen voldoende commentaren. Ik zal mij daarvan verder onthouden. Succes toegewenst? Ik dacht het niet…..namens zeer velen.

      2 februari 2022
    • Beste Henk en Wim,

      Wij verwijderen alleen reacties die racistisch en discriminerend zijn, of onder de categorie spam vallen. Dit zijn dan ook de enige reacties die wij niet toelaten. Om een platform te kunnen waarborgen zonder discriminatie, laten wij alleen reacties toe tijdens werkuren.

      Alle reacties die na werkuren worden geplaatst, worden de ochtend daarop doorgelaten. Hopelijk geeft dit antwoord op de onduidelijkheid. Sorry voor het ongemak.

      Vriendelijke groet,
      Kasper Wienk

      3 februari 2022
  • Ik investeer in mijn gezondheid. Zowel de fysieke als de geestelijke. En in het echte leven, niet dat van de euro’s, dollars en bitcoins. Het is niet uit te leggen hoe goed dat voelt. Ook niet hoelang je dan gezond en gelukkig leeft. Het is een familietrekje. Op zo een familie reünie zit daar een hele horde van tantes en nonkels boven de 90 vol levenslust te genieten.

    2 februari 2022
  • Als Bitcoin faalt, is er altijd nog Hedera Hashgraph 🙂

    3 februari 2022
  • Ik denk dat we dan voornamelijk een hele hoop videokaarten overhebben…

    4 februari 2022