Block halving van Zcash komt er aan, wat moet je weten

In mei 2020 onderging bitcoin zijn derde succesvolle halving. In november is Zcash aan de beurt. Dit kan grote gevolgen hebben voor het aanbod in verhouding van nieuwe coins, en dus de prijs.

Net als bitcoin, halveert de beloning bij Zcash om de vier jaar. Aangezien de privacy munt pas sinds eind oktober 2016 bestaat, zal dit de allereerste halving worden.

Een van de speerpunten van de aanstaande Zcash-halvering is het verlopen van de Founder’s Reward, deze beloning (voor de founders) zat niet lekker bij de community.

Een halvering is een hot topic voor elke cryptocurrency, en Zcash is geen uitzondering. Wat moet je weten over dit evenement?  Hoe zal het de blockchain en het ecosysteem van Zcash beïnvloeden? En kun jij als investeerder hier van profiteren?

Zcash, een introductie

Zcash (ZEC) is een privacy-georiënteerde cryptocurrency die werd afgesplitst van bitcoin en gelanceerd in 2016. De munt wordt verkocht via crypto app BLOX, gebruikt het proof-of-work-protocol een ‘zero-knowledge’ cryptografiesysteem om transacties uit te voeren.

The Electric Coin Company is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de wetenschap en het protocol van de munt. Ook is er de Zcash Foundation, wiens belangrijkste taken onder meer onderwijs en consumentenbescherming zijn.

Omdat Zcash een afsplitsing is van bitcoin, zijn veel eigenschappen hetzelfde, waaronder het aanbod van Zcash, deze is beperkt tot 21 miljoen. Door het gebruik van zk-SNARKS-technologie op de Zcash blockchain kunnen gebruikers transacties uitvoeren zonder hun identiteit prijs te geven.

Voor anonimiteit hoeven nodes op de blockchain hun hash-snelheid niet te delen met alle andere nodes in het netwerk. Zk-SNARKS verbruikt echter veel geheugen, maar de Sapling-netwerkupgrade van de blockchain hielp deze uitdaging het hoofd te bieden en maakte schaalvergroting mogelijk.

Toch maakt een groot deel van de gebruikers geen gebruik van de optionele privacyfuncties. Bijna 98% van alle transacties zijn traceerbaar. Volgens een onderzoek:

‘Hoewel Zcash cryptografisch zeer goed onderbouwd is, gedragen de gebruikers zich op een manier die niet volledig profiteert van de afgeschermde pool, waardoor ze traceerbaar zijn. Naarmate elke gebruiker in de afgeschermde pool wordt verbonden met de transparante pool, neemt de algehele anonimiteit van het ZEC-ecosysteem af naarmate de anonimiteitset drastisch krimpt.’

Over de halvering

Het eerste halveringsevenement van Zcash zal naar verwachting plaatsvinden in blok 1.046.400, waar de mijnbeloningen met 2 worden verlaagd. De huidige mijnbeloning van 6,25 ZEC zal met 50% worden verlaagd tot 3,125 ZEC. Zcash heeft een inflatiepercentage van 28% op jaarbasis, het hoogste van alle cryptocurrency’s.

Vergelijk dit eens met bitcoin, hier is de inflatie 1,4%. Econoom Alex Kruger bekritiseerde de munt en noemde het aanbod ‘onevenredig’.

Crypto-enthousiastelingen verwachten echter dat de halvering dit percentage zal verlagen naarmate de beloningen afnemen. Connor Abendschein, een onderzoeksanalist bij Digital Assets Data, zei:

‘Na de halvering wordt het inflatiepercentage effectief gehalveerd ten opzichte van het huidige niveau, dus eventuele zorgen over het inflatiepercentage moeten worden weggenomen of als een non-issue worden beschouwd.’

Over de Founders Reward

Bij de lancering heeft Zcash een beloningsallocatieplan opgezet met de naam Founder’s Reward om de ontwikkeling van Zcash te financieren. Volgens het beloningsplan zou 80% van de beloning aan mijnwerkers worden gegeven, terwijl 20% zou worden verdeeld onder de oprichters en investeerders van Electric Coin Company.

De beloningsstructuur heeft veel kritiek gekregen van de Zcash-gemeenschap. Gelukkig voor hen loopt deze constructie in november af, dat is rond dezelfde tijd dat de halvering plaatsvindt.

Na het verstrijken zal een nieuw door de gemeenschap goedgekeurd fonds worden geïmplementeerd. De Zcash-gemeenschap stemde en keurde een Zcash-ontwikkelingsfonds goed waarvan de consensus was dat 80% van de beloningen nog steeds naar de mijnwerkers zou gaan, 7% naar ECC, 5% naar de Zcash Foundation, terwijl 8% naar een subsidieprogramma gaat voor het financieren van externe ontwikkelaars.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • We leven in de nadagen van de Bitcoin hype. Winst pakken en wegwezen is het devies, al kun je nog wat graantjes meepikken van de halving en andere stuiptrekkingen als je snel genoeg bent.

    20 september 2020

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.