Let op: Europa heeft het gemunt op Monero (XMR), Dash (DASH) en Zcash (ZEC)

De Europese Unie zou plannen hebben om het gebruik van privacy-munten te beperken of te verbieden. Een anonieme EU-diplomaat zou dit hebben verteld aan het platform CoinDesk. Dit zou betekenen dat munten als Monero (XMR), Dash (DASH) en Zcash (ZEC) zich in gevaarlijk vaarwater begeven. Wat houdt deze dreiging in?

Verbieden van privacymunten

EU-wetgevers zouden volgens de anonieme diplomaat werken aan een voorstel voor een anti-witwasbeleid. Dit is bedoeld om – de naam zegt het al – witwassen te bestrijden. Dit wordt al jaren gebruikt als argument tegen crypto, aangezien het in veel ogen nog steeds wordt gezien als het ideale middel hiervoor. Wat een beetje vreemd is, aangezien er veel meer geld witgewassen wordt door middel van fiatgeld zoals euros en dollars.

Het voorstel van de wetgevers zou cryptoproviders verbieden om te werken met privacymunten. Als het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zou het zeer schadelijk kunnen zijn voor populaire cryptocurrency’s als Monero (XMR), Dash (DASH) en Zcash (ZEC).

Nog niet officieel

In een eerste versie van het wetsvoorstel werd het volgende gezegd: “Kredietinstellingen, financiële instellingen en aanbieders van crypto-assetdiensten wordt verboden om … anoniemmakende munten te bewaren.” Het voorstel, wat schadelijk zou zijn voor privé-geldstromen, is nog niet officieel gemaakt.

Het is nog maar de vraag of de EU echt zo ver wil gaan, en als ze dat doen, hoe goed het zal werken. Ze kunnen misschien centrale partijen als crypto-bedrijven verbieden om deze coins te gebruiken. Maar een groot deel van de cryptomarkt is decentraal. Dit betekent dat het functioneert zonder een centrale partij.

Daarnaast betekent dit ook dat de munten zelf nog prima kunnen functioneren als deze regels ingevoerd worden. Het zou misschien wel een klap op de koers geven, aangezien het negatief nieuws is tegenover deze privacy-coins. Maar een voordeel van decentrale projecten is juist dat het moeilijk te dwarsbomen is door de tussenkomst van een centrale partij.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Verbieden van privacymunten. Een anonieme diplomaat zou dit hebben gezegd. Kijk…dat vindt ik wel weer grappig…

    17 november 2022