194 miljoen dollar aan bitcoin verzonden voor slechts 10 cent

Een bitcoin transactie van 29.999 BTC (met een waarde van 194.000.000 dollar) werd afgelopen week over het bitcoin netwerk verstuurd. Een transactie van dit formaat zou met een traditionele bankoverschrijving tienduizenden dollars gekost hebben. Op de blockchain van bitcoin? Slechts tien dollarcent.

Hoeveel kost geld versturen in de praktijk?

Een veel gehoorde kritiek over cryptocurrencies zoals bitcoin en ethereum, is dat de transactiekosten hoog kunnen zijn. Dat komt door de vergoedingen die naar de miners gaan. Deze gigantische transactie toont echter aan dat dat niet het geval hoeft te zijn.

Er zijn manieren om transacties via banken goedkoper te maken, door bijvoorbeeld samen te werken met een bedrijf als Transferwise. Transferwise is een Brits platform waarop gebruikers transacties kunnen verzenden vanaf hun bankrekening, voor aanzienlijk lagere kosten dan bij een bank. Maar zelfs bij Transferwise betaal je voor een transactie van een miljoen meer dan 7 duizend dollar aan transactiekosten. Bij een traditionele bank? Meer dan 10 duizend dollar.

Kritiek uit de media  

Op 14 oktober zei cryptocurrency criticus Nouriel Roubini nog dat bitcoin transacties duur waren. Nouriel Roubini is een econoom en professor aan de New York University Stern School of Business. Hij staat ook wel bekend als Dr. Doom, omdat hij als één van de weinige economen de crash van 2008 voorspelde.

Dr. Doom constateerde dat het 60 dollar kost om een ​​bitcoin transactie te verwerken. Hij wilde hiermee duidelijk maken dat als je met bitcoin bij Starbucks een latte bestelt, dit je 63 dollar kost. Vandaar zijn uitspraak:

De briljante nieuwe technologie die de enorme kosten van het traditionele financiële systeem zouden verminderen blijkt een Big Fat Lie!”.

Als reactie op Roubini gaf Blocktower-oprichter Ari Paul aan dat de transactiekosten van Bitcoin publiekelijk controleerbaar zijn op de blockchain. Hij zei: “Als je de waarheid waardeert, zou je een openbare correctie geven. Als het je doel is om mensen te misleiden met alleen maar valse verklaringen, ga dan door.” De transactiefee van bitcoin kan vanuit veel bronnen in het openbaar worden bekeken. Blockchain.info is hier een goed voorbeeld van.

Bitcoin aantrekkelijk voor grote transacties

De markt van grote internationale betalingen is tot op heden grotendeels afhankelijk van grote financiële instellingen en het traditionele bancaire systeem.

Gezien het unieke vermogen van bitcoin om betalingen van grote waarde te verwerken tegen dezelfde kosten als een kleine transactie, is het niet ondenkbaar dat crypto’s breed worden geaccepteerd om grote sommen waarde te verzenden.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.