Vandaag bestaat de bitcoin whitepaper 10 jaar!

Deze week bestaat het bitcoin whitepaper tien jaar! En dat vieren wij met allemaal publicaties over de whitepaper. Voor elke cryptoliefhebber is Satoshi Nakamoto’s whitepaper verplichte kost. De Engelse versie vind je hier. Er is ook een vertaalde Nederlandse versie.

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Satoshi Nakamoto zijn whitepaper op het internet publiceerde. Dit deed hij op zijn eigen website: bitcoin.org. Vandaag proosten wij op het tienjarig bestaan van dit whitepaper. Wie had ooit verwacht dat dit document van negen pagina’s de wereld zou veranderen? Een kleine terugblik naar het historische moment in 2008.

Want hoe begon het eigenlijk allemaal? Satoshi publiceerde in de zomer van 2008 zijn plan voor bitcoin in een mailinglijst voor Cypherpunks. Hij begon zijn mail met de alleszeggende zin:

Over zijn whitepaper

Satoshi publiceert zijn whitepaper op bitcoin.org. Dit domeinnaam heeft hij al in augustus 2008 gekocht. Dat heeft hij anoniem gedaan. Op die manier weet niemand wie Satoshi Nakamoto écht is.

In het bitcoin whitepaper beschrijft Satoshi Nakamoto hoe de cryptocurrency in essentie werkt. In het kort kan je de volgende dingen in het whitepaper terugvinden:

  1. Introductie. Waarom is bitcoin nodig?
  2. Transacties. Hoe werken bitcoin transacties?
  3. Proof of Work. Hoe werkt het minen van bitcoins?
  4. Netwerk. Hoe werkt het bitcoin netwerk in essentie?
  5. Incentives. Hoe worden miners beloond?
  6. Double spending. Hoe zorg je ervoor dat je bitcoin niet twee keer kan uitgeven?
  7. Privacy. Hoe kan je zo snel mogelijk waarde overmaken zonder bank?
  8. Berekeningen. Alleen voor de echte bolleboos. Hoe werken de berekeningen op het netwerk?

In de tekst refereert Nakamoto meerdere malen naar cryptografen uit de jaren 90 en begin 2000. Zo noemt hij bijvoorbeeld het concept van B-money, geïntroduceerd door Wei Dai in 1998. En het principe van hashcash, dat door Adam Black in 1997 is beschreven. Samen combineert Nakamoto dit tot het fundament van bitcoin zoals we dat nu kennen:

Het whitepaper van Nakamoto. Klik op de afbeelding om verder te lezen in het Nederlands.

Met dit whitepaper probeert hij de Cypherpunks te overtuigen. Zij moeten Nakamoto gaan helpen om bitcoin verder uit te bouwen tot een betrouwbaar gedecentraliseerd betaalsysteem. Maar wie zijn deze Cypherpunks eigenlijk?

Een beweging tegen centralisatie

In de jaren 90 begint het internet voet aan de grond te krijgen. Maar met de opkomst van het internet komen er twee nieuwe maatschappelijke kwesties: hoe gaan we om met privacy op het internet? En krijgen grote partijen met het internet niet teveel macht?

Overheden en banken krijgen door het internet steeds meer te weten over jou. De Cypherpunks strijden sinds de komst van het internet voor een belangrijk doel: het terugwinnen van privacy en het verminderen van centralisatie. Bitcoin kan aan beide kwesties een belangrijke bijdrage leveren.

Satoshi en Cypherpunks: een match made in heaven zou je zeggen. Maar in eerste instantie zijn de ontvangers in de mailinglijst helemaal niet zo enthousiast. Dit komt omdat bitcoin niet helemaal nieuw is. Het combineert verschillende technieken uit de cryptografie en de ICT, waar het concept van bitcoin en blockchain uit voortvloeit. Veel Cypherpunks zagen bitcoin daarom als het zoveelste concept dat gedoemd was te falen.

Cypherpunks willen de macht uit handen geven van centrale partijen, zoals grote banken

 

Noodzaak door financiële crisis

Hoe heeft bitcoin dan wel kunnen slagen, en de andere pogingen van digitale munten niet? Je zou kunnen zeggen dat computers nog niet geavanceerd genoeg waren voor dit soort oplossingen. Maar een nog belangrijkere factor die meespeelt is de financiële crisis van 2008.

In dat jaar is het vertrouwen in banken en valuta’s namelijk gedaald tot een dieptepunt. Opeens is de monetaire politiek een belangrijk onderwerp in de media. Van de val van Lehman Brothers tot Occupy Wall Street: het bancaire stelsel is het gesprek van de dag geworden. Iedereen heeft er een mening over: dit kan niet zo langer. Achteraf blijkt de tijdsgeest  een uitstekende uitgangspositie voor bitcoin te zijn.

Satoshi weet daarom steeds meer mensen enthousiast te maken en aan het project te binden via de mailinglijst. En in 2009 wordt het eerste block van de blockchain aangemaakt. Een historisch moment voor bitcoin.

Banken zijn opeens ‘too big to fail’: de noodzaak naar een decentrale munt als bitcoin is groter dan ooit

 

Bitcoin nu versus de whitepaper toen

In de tussentijd is bitcoin enorm veranderd. Dit komt omdat het bitcoin project open source is. Open source houdt in dat iedereen verbeteringen kan aandragen voor bitcoin. Dat is in de loop der jaren vaak gebeurd.

Verbeteringen zoals SegWit en het Lightning Netwerk zorgen er bijvoorbeeld voor dat bitcoin steeds beter is voorbereid op gebruik op grote schaal. Dagelijks werken er honderden ontwikkelaars aan netwerk om bitcoin beter, sneller en veiliger te maken. En eigenlijk staat de techniek nog maar in de kinderschoenen.

Maar bitcoin heeft een grote slag gemaakt. Satoshi publiceerde zijn whitepaper in een mailinglijst van een paar duizend lezers. Hoe groot zijn de verschillen nu: iedereen praat over bitcoin. Het heeft een vaste plaats in onze samenleving gekregen, en zal deze niet meer afgeven.

Wil je meer weten over het bitcoin whitepaper? Deze week publiceren wij artikelen over de bitcoin whitepaper en de bedenker Satoshi Nakamoto.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.