Aandelen Coinbase één jaar op de markt, meer dan 60 procent gedaald

Iets langer dan een jaar geleden, op 14 april 2021, schreef het Amerikaanse Coinbase geschiedenis door als eerste grote cryptobedrijf vrij verhandelbare aandelen uit te brengen.

De lancering werd voorafgegaan door een enorme hype omdat de bitcoin koers vrijwel elke dag nieuwe hoogterecords maakte. Dit zou de rally de laatste duw richting een bitcoin van 100.000 dollar moeten geven. 

Wind mee

Grote spelers zoals ARK Invest lieten met veel bombarie weten dat ze wilden profiteren van deze kans en kochten dan ook veel aandelen op.

Inmiddels is het aandeel een jaar verhandelbaar en weten we dat de bitcoin koers na het uitbrengen van de Coinbase-aandelen als een pudding in elkaar zakte. Ook de waarde van het aandeel kende ups en downs. Tijd voor een terugblik, hoe heeft Coinbase gepresteerd? En wat kun je van de toekomst verwachten? 

Geen goed jaar voor Coinbase

Toen Coinbase in april 2021 voor zijn debuut maakte op de openbare aandelenmarkten, werd het met open armen ontvangen. Bij lancering was de handelswaarde van één aandeel 380 dollar. Op de eerste handelsdag bleek dat te hoog gegrepen, maar het aandeel kende veel succes in de eerste paar maanden.

De reden waarom het aandeel in het begin redelijk stabiel en succesvol was, was omdat de cryptomarkt nog in een bull rally verkeerde. Bitcoin had wellicht zijn All Time High al gehad, maar veel populaire altcoins bereikte pas eind mei hun hoogtepunt. 

Dit hielp om de waarde van het aandeel te stabiliseren en het vertrouwen in het toekomstige potentieel van het aandeel te vergroten.

Geen genade

Maar de cryptomarkt kent geen genade, of eigenlijk kennen China en Elon Musk geen genade. China verbood het minen van bitcoin en Musk stopte crypto-betalingen van Tesla. Aangezien Coinbase een cryptobedrijf is, leek de waarde van zijn aandeel nauw samen te hangen met de prestaties van de cryptomarkt en dit had een negatieve impact op de prijs. 

Richting de winter van 2021 leefde bitcoin nog één keer goed op, en was bijna 70 duizend dollar waard, een nieuw record. Dat zie je ook direct terug in de grafiek hierboven, het aandeel van Coinbase bereikte een nieuw hoogtepunt.

Sindsdien lijkt de markt er geen zin meer in te hebben. Veel altcoins zijn geen schim meer van wat ze vorig jaar waren. Bitcoin kan niet kiezen of de koers boven of onder de 40.000 dollar moet blijven en de aandacht van het grote publiek lijkt te verslappen.

Hierdoor is de prijs van een Coinbase-aandeel gedaald tot vrijwel zijn laagste waarde ooit. De waarde is met meer dan 60% gedaald sinds de lancering een jaar geleden, inmiddels worden de aandelen verhandeld voor ongeveer 147 dollar. 

Concurrentie maakt stappen

De prestaties van de cryptomarkt zijn hiervoor de belangrijkste boosdoener, maar dat is het niet alleen. Dan zou Coinbase er wel heel makkelijk vanaf komen. Het afgelopen jaar zijn wereldwijd grote concurrenten opgestaan, zowel globaal, als in de VS en in andere markten.

Denk aan de groei van FTX en Crypto.com. Door al hun sponsoring is het goed mogelijk dat normale consumenten deze merknamen inmiddels beter kennen dan Coinbase. Daarnaast blijft Binance de grootste cryptobeurs.

Op veel aandelenmarkten kunnen investeerders kiezen voor ETP’s/ETF’s die beleggers via traditionele wegen toegang geven tot crypto-exposure.  

Anderen, zoals particuliere investeerders, hebben geld rechtstreeks in de cryptomarkt gestort, waarbij ze er de voorkeur aan gaven hun kans te grijpen door directe blootstelling aan de markt in plaats van via traditionele financiële mogelijkheden. In andere landen zijn vaak lokale spelers de baas, denk bijvoorbeeld aan de tradingapp BLOX in Nederland.

Fundamenteel nog sterk

De slechte prestaties van Coinbase van de afgelopen maanden kunnen zorgwekkend zijn, maar het betekent op geen enkele manier het einde van de grote beloftes van Coinbase. 

Zoals we al zeiden is de waade van het aandeel nauw verweven met de prestaties van de cryptomarkt. Zo snel als deze in elkaar kan zakken, zo snel kunnen de cryptokoersen als een rakket omhoog schieten. Mocht deze verwevenheid aanblijven, dan is de kans groot dat Coinbase tijdens de volgende bullrally nieuwe hoogtes behaalt. 

Daarnaast blijven de fundamentals voor het bedrijf zelfs in deze tijden sterk. Coinbase maakte in het laatste kwartaal van 2021 840 miljoen dollar winst. 

Ook blijft het aantal gebruikers gestaag groeien. In het vierde kwartaal van 2021 werd een sprong gemaakt van 58 miljoen naar 89 miljoen geverifieerde gebruikers.

Daarnaast is het nu mogelijk om NFT’s te verhandelen op Coinbase en dit kan zorgen voor nog meer gebruikers, mits ze het hoofd kunnen bieden aan OpenSea.

Teruggefloten door SEC

Er waren ook mindere dagen voor Coinbase. Zo wilde het bedrijf een spaarproduct met rente aanbieden, vergelijkbaar met Blockfi. Gebruikers zouden dan stablecoins en crypto op een spaarrekening zetten om daar rente over te krijgen. De Amerikaanse financiële waakhond SEC vond dit maar niets waarop Coinbase zonder tegenstrubbelingen de plannen in de ijskast gooide.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.