Aantal crypto eigenaren verdubbeld in 2018

Alleen al in de eerste drie kwartalen van 2018 zijn er naar schatting twee keer zoveel crypto-eigenaren dan in 2017. In 2018 gaat het over 35 miljoen gebruikers, in 2017 waren er dat 18 miljoen. Het gaat hier om gebruikers die zich hebben geverifieerd met een ID-controle.

Dit is de conclusie van een onderzoek van de universiteit van Cambridge. Zij hebben dit onderzoek gepubliceerd op 12 december. De universiteit heeft gegevens opgevraagd van verschillende crypto-organisaties van over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan wallets en exchanges, maar ook aan ontwikkelaars van bitcoin pinautomaten. Ook het Nederlandse BitKassa is gevraagd gegevens aan te leveren.

Meer geverifieerde gebruikers

De resultaten geven een completer beeld dan data die nu beschikbaar is op internet. Daar kan je bijvoorbeeld het aantal gebruikers op walletaanbieder Blockchain bekijken. Daarbij is het goed mogelijk dat één persoon meerdere accounts heeft.

Maar ook de resultaten van Cambridge blijven een schatting, aangezien niet alle crypto-bedrijven zijn meegenomen.

Identificeren als je crypto koopt

Uit het onderzoek kwamen ook andere resultaten naar voren. Wil je je euro’s of dollars omruilen voor crypto? Dan is er een grotere kans dat je jezelf moet identificeren. Bij 91 procent van de ondervraagde crypto brokers en exchanges die fiat valuta omruilen voor crypto, moet je je namelijk identificeren.

Bij exchanges die alleen met crypto werken hoef je jezelf minder vaak te identificeren. Daar vraagt slechts 52 procent je om meer gegevens.

Waarom moet je jezelf legitimeren bij aankoop van crypto?

Dat heeft te maken met regulering van de overheid. Ook in Nederland wordt er binnenkort meer regulering verwacht op het gebied van crypto. Daar schreven we eerder deze week dit artikel over. In de financiële wereld wordt dit KYC genoemd, ofwel Know-Your-Customer. Hiermee wil de wetgever een stuk anonimiteit wegnemen, dit is volgens hun belangrijk voor de strijd tegen witwas-praktijken en terrorisme.

Wil je het rapport van Cambridge zelf lezen? Bekijk hier de pdf.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.