ABN AMRO wil jouw bitcoin beheren met Wallie

ABN AMRO bank is begonnen met een pilot onder 500 klanten. De bank heeft een bitcoin wallet ontwikkeld waarin zij de bitcoin van hun klanten beheren.

Not your keys, not your bitcoin

Dit zijn de beroemde woorden van Andreas Antonopoulus. Als je geen beschikking hebt tot de private key van je bitcoin, dan ben je ook niet de eigenaar van de bitcoin. Het lijkt alsof de wallet van ABN AMRO, genaamd Wallie, de private keys beheert van je bitcoin. Net als bij een exchange.

Onderstaande (of hiernaast, afhankelijk van je device) is een screenshot van de app. Wat opvalt is dus dat de bank jouw munten gaat beheren. Ook valt op dat je verzekerd bent tot zesduizend euro. Het is niet duidelijk waartegen je dan verzekerd bent.

ABN AMRO verkent de markt

Op twitter wordt gevraagd waarom ABN AMRO een cryptowallet test. De bank werpt zich op als een vertrouwelijke, derde partij:

“ABN AMRO merkt dat steeds meer klanten hierin investeren. Uit onderzoek blijkt dat een gedeelte van deze klanten zorgen hebben over de veiligheid van opslag, ze horen veel over hacks en exchanges en het kwijtraken van codes. Wij willen hierin een vertrouwde partner zijn.”

De pilot duurt vier weken en is uitgerold over 500 willekeurige klanten. Met de pilot wil de bank testen of zo’n app bevalt bij klanten en de bank. Dit is allemaal nog vrij vaag maar dat is volgens de bank ook precies de bedoeling.

“Op dit moment zijn we vooral aan het onderzoeken en aftasten welke rol we kunnen gaan spelen in de crypto economie. Daarbij hebben we veel overleg met de AFM en DNB om samen vast te stellen wat hierbij belangrijk gaat zijn voor de consumenten.”

 

Behoor jij tot een van de 500 uitverkorenen? Laat dan in een reactie weten wat je van de app vindt.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Dit is super gevaarlijk voor het Bitcoin ecosysteem. Indien ABN amro net zo omgaat met BTC als met geld zullen ze de tegoeden gaan leveragen. Dus minder BTC in kas dan er tegoeden zijn. Dat zou betekenen dat er synthetisch meer BTC gecreeerd worden. Mensen die BTC door de ABN willen laten beheren zouden er goed aan doen zeker te weten dat ABN niks anders doet dan hun BTC beheren.

  Ik ben erg sceptisch.

  23 januari 2019
 • Hi my family member! I want to say that this
  article is amazing, nice written and include approximately all vital infos.
  I would like to peer more posts like this .

  24 april 2019