Activisten nemen het op tegen crypto-critici

Een groep van 21 mensenrechtenactivisten neemt het op voor bitcoin. Door middel van een brief aan Amerikaanse congres wil de groep laten zien dat crypto over de hele wereld kan helpen. Volgens de activisten vertrouwen tientallen miljoenen op bitcoin en stablecoins om toegang te krijgen tot financiële instrumenten.

Wie zijn deze activisten?

Deze groep, bestaande uit initiatiefnemers uit 20 landen, hebben een brief ingediend bij het Amerikaanse congres. Hiermee willen de activisten een verantwoordelijk crypto beleid creëeren. Zij denken dat crypto de democratie en vrijheid voor tientallen miljoenen kan bevorderen.

Het is opvallend om te zien waar deze mensen vandaan komen. Het zijn voornamelijk landen die niet bepaald economisch stabiel zijn, of andere grote problemen ervaren. Een paar voorbeelden zijn Oekraïne, Rusland, Venezuela en ook Noord-Korea. De activist uit dit laatste land is een bekende schrijfster die is kunnen vluchten van het Noord-Koreaanse regime; Yeonmi Park. Zij sprak ook op de Bitcoin 2022 conferentie in Miami.

Beleidsmakers kunnen het niet negeren

Voor de rest staan er ook geen kleintjes tussen. Eén van de ondertekenaars is Alex Gladstein. Hij is Chief Strategy Officer bij de Human Rights Foundation en houdt zich al geruime tijd bezig met de financiële inclusie door bitcoin in derde wereldlanden. Hij tweette ook over deze brief aan het Amerikaanse congres:

“Vandaag sluit ik me aan bij 20 voorvechters van rechten uit 20 landen die het Congres vragen om de humanitaire impact van Bitcoin in overweging te nemen”, zo tweet Alex Gladstein. “Westerse technologen kunnen de rol van bitcoin in het helpen van tientallen miljoenen onder tirannie of mislukte economieën negeren, maar beleidsmakers zouden dit niet moeten.”

Een reactie op anti-crypto

Deze ‘pro-crypto brief’ is een reactie op een ‘anti-crypto’-variant die vorige week naar het congres werd gestuurd. Hiervan zijn de hoofdondertekenaars bekende crypto-critici en auteurs met hoge inkomens en democratische landen, meldt CoinTelegraph. Dit is een groot contrast met de huidige brief:

“We schrijven om aan te dringen op een onbevooroordeelde, empathische benadering van monetaire instrumenten die in toenemende mate een rol spelen in het leven van mensen die geconfronteerd worden met politieke onderdrukking en economische tegenspoed”, zo luidt de pro-crypto brief aan het congres.

De groep mensenrechtenactivisten zegt daarnaast dat het vertrouwen heeft in bitcoin en stablecoins in de “strijd voor vrijheid en democratie”. Ook voegen ze er aan toe dat een hoop mensen – die deze digitale currency’s gebruiken – in autoritaire regimes leven of in volatiele economieën.

“Bitcoin en stablecoins bieden mensen in landen als Nigeria, Turkije of Argentinië, waar lokale valuta’s in elkaar storten, kapot gaan of afgesneden zijn van de buitenwereld, onbegrensde toegang tot de wereldeconomie”, aldus de brief.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.