Amerikaanse senatoren uiten zorgen over bitcoin pensioen Fidelity

Bitcoin in Amerikaanse pensioenen? Senator Elizabeth Warren van Massachusetts en collega-senator Tina Smith van Minnesota zijn het er niet mee eens. Zij uiten hun zorgen over de recente plannen van Fidelity om bitcoin te verwerken in het 401(k) pensioenplan.

Eind april kondigde Fidelity de lancering aan van Digital Assets Account. Dat is een nieuw product waarmee bedrijven – als ze daarvoor kiezen – Bitcoin kunnen toevoegen aan de pensioenspaarrekeningen van hun klanten.

Senatoren zien risico’s

In een woensdag door The Wall Street Journal verkregen brief wijzen Warren en Smith op het volatiele karakter van Bitcoin. Daarnaast vragen zij zich openlijk af hoe Fidelity omgaat met “aanzienlijke risico’s zoals fraude, diefstal en verlies” die zij koppelen aan digitale valuta’s zoals bitcoin.

“Beleggen in cryptocurrencies is een riskante en speculatieve gok, en we zijn bezorgd dat Fidelity deze risico’s zou nemen met het pensioenspaargeld van miljoenen Amerikanen,” zo schrijven zij in hun brief.

Warren en Smith zijn lid van Senaatscommissies die onder andere toezicht houden op pensioengerelateerde zaken. Warren is lid van de Special Committee on Aging, terwijl Smith in de Senaatscommissie voor gezondheid, onderwijs, arbeid en pensioenen zit.

Verder verklaarden de twee wetgevers dat “de volatiliteit van Bitcoin wordt verergerd door zijn vatbaarheid voor de grillen van slechts een handvol beïnvloeders.” Daarbij verwijzen ze specifiek naar Elon Musk noemden, wiens “tweets alleen al hebben geleid tot Bitcoin-waardeschommelingen van maar liefst 8%.”

Antwoorden, graag

Naast het uiten van zorgen, hebben de twee senatoren ook verschillende specifieke vragen voor Fidelity. Ten eerste vroegen ze Fidelity waarom de firma de bezorgdheid van het Department of Labor (Ministerie van Arbeid) heeft genegeerd.

Dit ministerie waarschuwde in maart om “uiterste zorgvuldigheid te betrachten” vóór het toevoegen van crypto als beleggingsoptie voor pensioenen. Een kleine maand later volgde de aankondiging van Fidelity.

Andere vragen draaien om de vergoedingsstructuur voor klanten als ze besluiten te investeren in bitcoin en hoeveel de firma heeft verdiend sinds het begon met zijn crypto mining-activiteiten.

Fidelity onthulde voor het eerst dat het in 2017 experimenteerde met bitcoin- en ethereum-mining voordat het in 2018 een bewaar- en handelsplatform voor digitale activa lanceerde.

Warren en Smith vroegen Fidelity CEO Abigail Johnson ook naar een mogelijk belangenconflict, waarbij ze erop wezen dat de in Boston gevestigde firma “zowel een bitcoin-miner als een leverancier van bitcoin is.”

Fidelity zal naar verwachting uiterlijk 18 mei 2022 antwoorden op de specifieke vragen die in de brief worden gesteld.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.