Analyse: bitcoin bodem afhankelijk van aandelenmarkt

Gisteren heeft bitcoin een belangrijk level als ondersteuning getest en het lijkt erop dat de koers vanaf hier weer ruimte heeft om naar boven te bewegen. In deze analyse bespreek ik de mogelijkheid van een opwaartse beweging. Daarnaast pakken we ook de S&P 500 erbij (aandelenindex van de 500 grootste bedrijven in de Verenigde Staten) en vergelijken we de grafiek met die van bitcoin. Hier kunnen we iets van leren met betrekking tot bodemvorming.  

Groene box

In de analyse van afgelopen dinsdag schreef ik over de enorme weerstand rond de 23.000 dollar. Hierbij speelden een aantal dingen een rol, maar vooral de rode box die je hieronder ziet was cruciaal. Nog dezelfde dag werden de inflatiecijfers van de Verenigde Staten van augustus bekend gemaakt, en dit nieuws bleek negatiever dan velen hadden verwacht. Hierdoor schoot de koers binnen een aantal minuten honderden dollars naar beneden. 

De weerstand was te groot, en angst overheerste de markt. De koers bewoog naar beneden tot aan de groene box. Zoals je in de afbeelding ziet heeft de koers hier al eerder behoorlijke ondersteuning gevonden. Houden we deze ondersteuning vast, dan is het weer tijd om iets naar boven te durven kijken. Een koersdoel bepalen is hierbij relatief makkelijk, omdat er namelijk niet veel weerstand tussen de groene en rode box ligt. Laat de koers nu een aantal groene candles zien, dan is de kans zeker aanwezig dat de rode box bereikt gaat worden. Nogmaals moet gezegd worden dat het echt heel lastig gaat worden om hier doorheen te breken. 

BTC/USD 4H

Echter is het heel goed mogelijk met de huidige economische toestanden en stijgende energieprijzen, dat de angst blijft overheersen en dat de groene box te zwak zal blijken. Laat de koers rode candles onder de groene box zien, dan is het dieptepunt van 17.600 dollar een belangrijk level om boven te blijven. Beweegt de bitcoin koers hier nog verder onder, dan zal de bodem lager gevormd worden. Je kunt dan denken aan levels zoals de 13.000 dollar. 

S&P 500 en bitcoin

Het is fictie om te zeggen dat de bitcoin koers haar eigen pad kiest en een bodem vormt wanneer ze wil. Kijken we naar de afgelopen jaren en vergelijken we lokale bodems van bitcoin met de S&P 500 (de aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven), dan komen we tot de conclusie dat deze steeds op hetzelfde moment gevormd zijn. Er is dus een sterke correlatie te vinden tussen de traditionele aandelenmarkt en bitcoin. 

S&P 500 1W en BTC/USD 1W

Zo kunnen we dus voorzichtig zeggen dat bitcoin niet eerder bodemt voordat de S&P 500 dat gedaan heeft. Is dit al gebeurd? Dat kun je nooit met zekerheid zeggen. Wel weet ik dat ook in de Verenigde Staten de energieprijs heel hard stijgt en uiteraard raakt dit niet alleen de huishoudens, maar ook elk bedrijf. Laten we vooral deze aandelenindex in de gaten te houden, om zo ook een beter beeld te krijgen van de trend waarin bitcoin zich verkeert en wanneer een trendommekeer aanstaande is. 


Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en heeft een politieke achtergrond. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. De blockchain-technologieën kunnen oplossingen bieden.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • ik voel het, hij gaat echt naar de ton. ergste is voorbij. we gaan een historische Bull run zien:)

  15 september 2022
  • Heerlijk zo’n optimist! 🥳🥳🥳 Hopelijk volgen er meer!

   16 september 2022
 • Ik voel het, hij gaat echt naar de 0. ergste komt nog we gaan een historische bearnarket zien:

  15 september 2022
 • Lekker geschreven pik

  15 september 2022
 • Cardano gaat het doen met goede oplossingen.
  Grt arnold

  15 september 2022