Analyse: gaat bitcoin de komende tijd plaatsmaken voor altcoins?

Bitcoin vind het lastig om een kant te kiezen. De munt beweegt al een tijdje zijwaarts en laat nog niet echt iets los over de richting die het uit gaat. Daarom gaan we vandaag kijken naar de bitcoin dominantie, die op een cruciale plek zit.

Voor de mensen die denken: wat is de bitcoin dominantie? Dit is het percentage van de cryptomarkt wat uit bitcoin bestaat. Deze staat op dit moment op meer dan 47%, terwijl dat vorige maand nog 42% was. Dit betekent dat het aandeel van bitcoin groeit ten opzichte van alt- en stablecoins.

Wat zien we?

Met behulp van de onderstaande grafiek kunnen we zien dat de dominantie zich tussen twee belangrijke levels bevindt. Elke keer als bitcoin bij de 39% of 48% dominantie kwam in het afgelopen jaar, veranderde het van richting. Gaat het dit keer anders zijn?

De grafiek hierboven is een 3-daagse grafiek. Dat betekent dat elke candle 3 dagen representeert. Op deze grafiek kunnen we al een beetje zien dat de dominantie zich hier aan het terugtrekken is (kijkend naar de laatste candle).

Als we inzoomen op dit dominantie percentage, zien we dat deze afwijzing vanochtend heeft plaatsgevonden. In de onderstaande grafiek staat de bitcoin dominantie candle per 4 uur.

Bitcoin bewoog zich vanochtend tegen deze zone en werd direct afgewezen, maar nog niet extreem hard. Het is nog steeds mogelijk dat bitcoin hier doorheen zal bewegen.

Of dit zeker gebeurt is niet te zeggen, maar we kunnen wel kijken wat het kan betekenen voor altcoins als de dominantie zakt of stijgt.

Wat kan je uitlezen uit de bitcoin dominantie?

Er zijn meerdere scenario’s die nu kunnen gebeuren. De meest logische optie is dat de bitcoin dominantie hier weer terug naar 39% zal bewegen. Dit is het afgelopen jaar zo gegaan, en daarom geen gekke aanname.

Daarnaast kan bitcoin hier breken. En om te zien wat zo’n stijgende of dalende dominantie voor invloed kan hebben, moeten we dit vergelijken met de koers van bitcoin.

Wanneer de bitcoin dominantie stijgt, wordt het percentage dat bitcoin in de markt vertegenwoordigt bijvoorbeeld groter. Maar als de prijs van bitcoin tegelijkertijd daalt, is dit zeer slecht voor altcoins. Dat komt omdat het percentage bitcoin groter wordt, terwijl de prijs zakt.

Dit werkt ook andersom; als de dominantie afneemt, maar de koers stijgt, dan is het waarschijnlijk dat altcoins beter zullen presteren dan bitcoin. Dit gebeurt vaak tijdens een zogenaamde ‘alt season’; een seizoen waarbij altcoins beter presteren dan bitcoin. Het begin van altseason vorig jaar, heb ik weergeven met een oranje cirkel.

Bitcoin zit nu op een cruciaal punt met een percentage van 47%, en we moeten afwachten wat de prijs van bitcoin zal doen om iets meer te kunnen zeggen over altcoins. Aan de ene kant is het logisch dat de dominantie hier zal afwijzen, maar het beste scenario voor bitcoin is als de dominantie en de prijs allebei zullen stijgen, en deze optie is nog steeds mogelijk.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.