Analyse: volume ondersteunt opwaartse beweging niet

De bitcoin koers staat nog steeds boven de 20.000 dollar. De afgelopen twee dagen zijn de dagelijkse candles precies boven dit level gesloten en dit is zeker positief na weken van weinig beweging. In deze analyse werpen we een blik op deze opwaartse beweging, en hierbij zullen we ons vooral richten op de houdbaarheid hiervan. De afgelopen maanden hebben we namelijk vaak een mooie stijging gezien die niet lang daarna volledig teniet werd gedaan door rode candles. 

Volume

Allereerst kijken we naar het volume: een indicator die aangeeft hoeveel bitcoin er verhandeld wordt, en ons hierdoor inzicht geeft in de kracht en overtuiging die aanwezig is binnen de markt. Het is namelijk altijd van groot belang dat een opwaartse beweging gepaard gaat met toenemend volume. Dit betekent dat er steeds meer kopers zijn die voor een verdere prijsstijging zorgen. Stel de koers stijgt, maar met afnemend volume, dan kan dit duiden op een gebrek aan interesse en overtuiging in de markt. Vaak is dit een voorteken van een trendommekeer. 

Wat zegt dit?

Vandaag werpen we een blik op dit gegeven en passen we dit toe in de huidige opwaartse beweging. Daarnaast kijken we uiteraard ook naar enkele weerstanden en ondersteuningen die bitcoin tegen zal komen op de weg naar beneden of verder naar boven. 

We pakken de dagelijkse grafiek erbij, en dat betekent dat elke candle die we zien een dag is. Zoals ik al aangaf in de inleiding hierboven, is het van groot belang dat een opwaartse beweging een toenemend volume kent. Een toenemend volume betekent simpel gezegd dat steeds meer mensen geloven dat de koers nog veel hoger gaat, en dus bitcoin gaan kopen. Dit zorgt weer voor verdere koersstijgingen. 

BTC/USDT 1D

Je kunt dus zeggen dat het volume de gezondheid van een bepaalde beweging aangeeft. En in dit geval geeft het de ongezondheid aan. Wat we namelijk zien is dat de koers stijgt, maar het volume afneemt. Dit betekent simpel gezegd dat er weinig vertrouwen is bij investeerders dat de koers verder zal gaan stijgen. Het is daarom heel goed mogelijk dat de trend zal gaan veranderen, en in dit geval zou dit betekenen dat de rode candles de grafiek weer zullen domineren.  

Weerstand en ondersteuning

Gaan we inderdaad weer aan aantal rode candles zien de komende dagen, dan zou de groene box weer getest kunnen worden. Het is hierbij van groot belang dat de koers een agressieve beweging uit deze box maakt. Dit duidt er namelijk op dat men bereid is om bitcoin rond deze levels te kopen, en hiermee blijft de ondersteuning intact. Gaat de koers echter hangen in de box, dan zou dit wel eens kunnen leiden tot het breken van de ondersteuning. In dit geval moeten we een stuk lager gaan kijken. 

BTC/USD 1D

Toch moeten we niet te ver op de zaken vooruitlopen. Op dit moment is de koers nog in een opwaartse trend en daarom moeten we toch ook gaan kijken naar weerstanden die in het vooruitzicht liggen. Beweegt de koers 500 dollar hoger, dan ontmoet deze de rode weerstandslijn. Een hele belangrijke lijn waar bitcoin al twee keer van afgewezen is. Is het in dit geval driemaal scheepsrecht en de koers stijgt verder, dan is de rode box de eerstvolgende grote weerstand. 


Alexander studeert rechten en heeft een achtergrond in de politiek. Naast zijn interesse in de blockchain technologie, richt hij zich vooral op de koers-technische benadering van cryptomunten. Met name de cyclivorming, die we ook in veel andere aspecten van het leven tegenkomen, zoals oorlog en welvaart, vindt hij uiterst fascinerend.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.