Belangrijke ETF-aanvraag afgewezen door SEC

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft vannacht een beslissing genomen over negen ingediende ETF voorstellen. Alle voorstellen, ook die van ProShares, zijn afgewezen door de SEC. Waarom is de aanvraag afgekeurd en wat betekent dit voor de koers?

Waarom is de ETF-aanvraag afgewezen?

Eerst even uitleg over wat een ETF is. ETF staat voor Exchange Traded Fund. ‘Exchange Traded’ omdat het continu op de beurs verhandelbaar is. ‘Fund’ omdat het dezelfde spreiding biedt als een beleggingsfonds. In gewone mensentaal, met een ETF handel je in één keer met alle aandelen uit één pakket.

ProShares heeft de SEC gevraagd om te beslissen of die pakketten ook uit bitcoin mogen bestaan. Dit zou dus betekenen dat de waarde van een ETF-pakket de koers van bitcoin zou volgen.

Deze aanvraag is ingediend op 4 december 2017. De SEC heeft dit in de nacht van 22 augustus 2018 afgewezen. De reactie is in deze PDF terug te lezen. Een veelzeggende passage uit de afwijzing:

… de Commissie keurt deze voorgestelde regelwijziging af omdat de Exchange op grond van de Exchange Act en de Rules of Practice van de Commissie niet heeft kunnen waarmaken om aan te tonen dat haar voorstel in overeenstemming is met de vereisten van de Exchange Act Sectie 6 (b) (5), in het bijzonder het vereiste dat de regels van een nationale effectenbeurs zijn ontworpen om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen…

Ook vindt het besluitorgaan dat ProShares niet heeft kunnen aantonen dat futures op bitcoin een grote markt vertegenwoordigen. En dat is voor de SEC belangrijk; de Amerikaanse organisatie redeneert namelijk dat hoe groter de markt, des te moeilijker het is om die markt te manipuleren. Ook is het moeilijker om fraude te plegen op een grotere markt. 

Overigens benadrukt de SEC dat de afkeuring geen waardeoordeel is over bitcoin of blockchain als innovatie of investering.

Hoe reageerde de koers in het verleden op afgekeurde aanvragen?

In het verleden zijn meerdere ETF-aanvragen afgewezen. Sommigen hadden direct invloed op de koers. Hieronder twee voorbeelden.

Op 10 maart 2017 was er een uitspraak over een aanvraag van de Winklevoss brothers. In de aanloop daarnaartoe bewoog de koers omhoog in de hoop dat hun aanvraag goedgekeurd zou worden. Op het moment dat deze werd afgewezen, zakte de koers met 18 procent. Dat zie je hieronder in de koersgrafiek.

Op 8 augustus 2018 is de ETF-aanvraag van VanEck uitgesteld. Ook van deze aanvraag werd veel verwacht door investeerders. Direct na het uitstel zakte de koers ineen.

Wat is de reactie van de koers op deze afwijzing?

Eigenlijk heeft de koers nauwelijks gereageerd op de afwijzing. Maar in de koersgrafiek hieronder is te zien dat er in de aanloop naar de uitspraak al rekening is gehouden met een afwijzing. De afkeuring werd al een tijdje meegenomen in de koers.

Omdat de uitspraak van de SEC eigenlijk naar verwachting was (namelijk: afgekeurd) gebeurde er op het moment van de uitspraak eigenlijk niks geks met de koers. Ook al is de ETF-aanvraag afgewezen, positief is dat er geen onzekerheid meer is over deze (en de andere acht) aanvragen. Investeerders zijn gebaat bij stabiliteit en je ziet dat de koers hier naar heeft gehandeld.

Hieronder zie je dat op de hele korte termijn de koers redelijk stabiel is.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.