In Zwitserland betaal je belasting met bitcoin en ethereum

Bewoners en bedrijven van het kanton Zug, een van de ‘provincies’ van Zwitserland, kunnen hun belasting direct betalen met bitcoin en ether. Dit werd in september 2020 al aangekondigd, maar het is Zug nu dus gelukt dit in de parktijk uit te voeren.

Samen met cryptobedrijf

Zug werkt voor het initiatief samen met Bitcoin Suisse. Dit Zwitserse cryptobedrijf zorgt ervoor dat de betalingen van inwoners en bedrijven omgezet worden in Zwitserse franken. Ofwel, iedereen kan met cryptocurrency betalen, maar onder de streep ontvangt Zug fiatgeld.

Het proces van het betalen van belasting met crypto lijkt eenvoudig te zijn. Bewoners moeten een QR-code scannen en betalen met een cryptocurrency wallet naar keuze. Het plafond voor dergelijke betalingen is maximaal CHF 100.000 (ongeveer 92.000 euro).

Andere provincies in Zwitserland

De Zwitserse stad Zug accepteert sinds 2016 ook bitcoin voor belastingbetalingen via Bitcoin Suisse. De Zwitserse gemeenten Zermatt en Chiasso accepteren de cryptocurrency ook voor kleinere belastingbetalingen.

Het is onduidelijk hoeveel mensen er de voorkeur aan geven om belasting te betalen met cryptocurrency’s, zeker nu de prijzen enorm stijgen. En waarom zou je een schaarse asset opgeven als je ook in fiatgeld kan betalen? Bitcoin wordt momenteel verhandeld voor ongeveer 43.000 euro en ether voor ongeveer 1.600 euro.

Wetende dat de Centrale Banken de geldpersen aan hebben staan, is het wellicht verstandiger om te betalen met fiatvaluta.

Maimi ging Zug voor

De Amerikaanse stad Miami gaat nog een stap verder. Ambtenaren kunnen hun salaris uitbetaald krijgen in bitcoin en inwoners kunnen belastingen betalen met cryptocurrency.

En in Nederland?

In Nederland kun je je belasting niet in cryptocurrency betalen, maar je moet wel belasting betalen als je meer dan 50.000 euro aan cryptocurrency hebt. Onder dat bedrag valt het onder het heffingsvrije vermogen. In 2020 hoef je over de eerste 30.846 euro geen vermogensbelasting te betalen, in 2021 is dat 50.000 euro. Dit bedrag wordt verdubbeld bij fiscaal partnerschap.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Leuk bericht en mooie stap voorwaarts in het kader van, “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”.

    Wat betreft de Nederlandse belasting, misschien overbodig om te verduidelijken, maar er is geen specifiek heffingsvrij vermogen voor cryptocurrency. Dus ook wanneer we een kleiner bedrag, bijvoorbeeld 1,000 euro, aan cryptocurrency bezitten, en daarnaast ander vermogen hebben dat optelt tot boven het heffingsvrij vermogen, dan zijn we belastingplichtig.

    20 februari 2021