Binance DEX bezig met eigen blockchain voor BNB

Binance haalt haar token van Ethereums blockchain af. Dit is onderdeel van de voorbereiding om een eigen gedecentraliseerde exchange te starten.

Lancering decentrale exchange

Binance bouwt op dit moment ook aan een testnet voor Binance DEX (decentralised exchange), die wordt gebouwd bovenop de Binance Chain, zoals hun blockchain genoemd wordt. Binance DEX wordt ergens in de komende twee weken gelanceerd.

Binnen DEX en op de Binance Chain zal de Binance Coin (BNB) een vergelijkbare functie vervullen als ether op de blockchain van Ethereum. Ether wordt ook vaak het ‘gas’ genoemd van haar blockchain.

BNB is nu nog een ERC20-token maar wordt langzaamaan gemigreerd naar de Binance Chain.

Een blockchain om andere tokens op te lanceren

Er zijn een heleboel verschillende protocollen voor blockchains. Binance heeft gekozen voor een uitgeklede versie van het protocol van Tendermint. Veel functies (of wat sommigen bloathware zouden noemen) zijn overbodig voor wat Binance zocht. Het idee is om een simpele interface te bieden, waarop andere tokens gelanceerd kunnen worden. Vergelijkbaar met de tokens op de blockchain van Ethereum.

Het verschil met Ethereum is dat er minder focus ligt op smart contracts, en die functionaliteiten heeft Binance dan ook uit Tendermint gehaald.

De blockchain werkt via de principes van Delegated Proof-of-Stake (DPoS) en Byzantine Fault Tolerant (BFT).

  • DPoS is een systeem waarbij iedereen die een stake inlegt (aantal coins) mag stemmen op twintig partijen die transacties mogen goedkeuren en toevoegen aan de blockchain. Deze twintig krijgen hier ook voor betaald. Maar verzaakt een van deze twintig? Dan volgt een stemming, ontslag en wordt zijn plek ingenomen door iemand op de reservelijst. Iedereen wil bij die top twintig horen om inkomsten te genereren dus de reservelijst is naar verwachting goed gevuld.
  • BFT is een mechanisme wat er voor moet zorgen dat in ieder geval twee derde van het netwerk eerlijk speelt. BFT is de oplossing op het eeuwenoude dilemma van Byzantijnse generaals.

Voor niks komt de zon op

Voor elke transactie op Binance DEX moet een kleine vergoeding aan Binance betaald worden. Ook is er een listingfee voor projecten die hun token lanceren op Binance Chain. De verwachting is dat die fee honderdduizend dollar is.

Binance heeft de fee expres zo hoog gemaakt om slechte projecten te weren. Net als op Binance kunnen teams ervoor kiezen om dat bedrag in hun eigen token te betalen, of om hier BNB voor te gebruiken, in dat geval krijgen ze korting.

Not your keys

Binance DEX wordt een non-custodian, wat betekent dat Binance de private keys niet zelf beheert. Toch heeft de beurs wel invloed op wat er gebeurt binnen de omgeving van de exchange. In eerste instantie draait alleen Binance de elf nodes op het netwerk. Deze nodes zijn wel heel erg groot, het is namelijk de bedoeling dat de Binance Chain elke seconde een blok toevoegt. Hierdoor kunnen er duizenden transacties per seconde plaatsvinden.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.