Waarom Bitcoin kan dalen tot 10.000 dollar begin 2023, dit kan je verwachten

Bitcoin kan een wild 2023 tegemoet zien. Hoofdonderzoeker Matthew Sigel van investeringsfonds VanEck verwacht dat de Bitcoin koers begin 2023 kan dalen tot 10.000 dollar, om vervolgens met 200% te stijgen.

Sigel deelde een artikel op de website van VanEck waarin hij zijn 11 crypto-verwachtingen voor 2023 noteert.

Bitcoin miners failliet en verkopen BTC

Volgens Sigel zijn Bitcoin miners momenteel niet winstgevend en dit kan leiden tot veel faillissementen. De bedrijven die omvallen zullen vlak daarvoor hun Bitcoins willen verkopen om geld binnen te halen en het schip te redden, maar dit kan als gevolg hebben dat de Bitcoin koers een flinke crash meemaakt.

‘Bitcoin zal 10.000 tot 12.000 dollar testen in Q1 te midden van een golf van faillissementen van miners, wat het dieptepunt van de cryptowinter zal markeren.’

Hij kijkt ook naar de bedrijfswaarde van deze miners en hoe ze er nu voor staan.

‘De mediane marktkapitalisatie van de MVIS Global Digital Assets Mining Index is nu slechts 180 miljoen dollar, waarbij bijna alle onderdelen contant geld verbranden en ver onder de boekwaarde handelen.’

De MVIS Global Digital Assets Mining Index volgt de prestaties van bedrijven die ten minste de helft van hun inkomsten halen uit het minen van digitale activa of activiteiten die verband houden met het crypto-mining-ecosysteem.

Bitcoin mining niet meer rendabel, daling naar 10.000 dollar mogelijk

Doordat de Bitcoin koers gedaald is zijn de inkomsten voor miners zo ver gedaald, dat het voor velen niet meer rendabel is, zegt Sigel. ‘Nu Bitcoin mining grotendeels onrendabel is, gezien de recente hogere elektriciteitsprijzen en lagere Bitcoin prijzen, voorspellen we dat veel miners zullen herstructureren of fuseren.’

Het is niet alleen kommer en kwel natuurlijk, een onderzoeker van een investeringsfonds moet investeerders wel een worst kunnen voorhouden. Hij zei al dat het dieptepunt tussen de 10.000 en 12.000 dollar zal liggen, vanaf daar kan het alleen maar omhoog.

Einde inflatie duwt Bitcoin koers naar 30.000 dollar

‘Bitcoin kan volgend jaar stijgen tot 30.000 dollar, aangezien de inflatie afneemt en dit zorgt ervoor dat het monetaire en fiscale beleid van centrale banken zal versoepelen.’

‘Mochten onze verwachtingen van de recessie waarheid worden, dan zou de Federal Reserve de renteverhogingen waarschijnlijk onderbreken terwijl de inflatie afzwakt, terwijl het bijdrukken van geld en de begrotingstekorten van de overheid voortduren.’

Einde oorlog Rusland en Oekraïne

Voor het geval je het vergeten bent, er is ook nog een invasie gaande in Oekraïne door Rusland. Dit heeft direct en indirect bijgedragen aan hogere energiekosten. Het is politiek bijna niet te verantwoorden op dit moment om voor Bitcoin mining te zijn, als de normale burger met moeite de lamp aan kan houden.

Sigel zegt dat een einde aan de oorlog in Oekraïne ervoor kan zorgen dat de energieprijs naar een normaal niveau daalt en dat maakt Bitcoin mining politiek aantrekkelijker.

‘Aan de andere kant creëert de oorlog ook een meer economisch geïntegreerd Eurazië met stimulansen om nieuwe betalingsmethoden voor grensoverschrijdende handel toe te passen, zoals Rusland en China doen met de digitale RMB en mogelijke goud-voor-olie-swaps.’

Ripple verliest en Bitcoin op balans

Er zijn nog twee interessante verwachtingen die we willen delen. De eerste is dat Sigel, in tegenstelling tot wat de consensus nu is, verwacht dat Ripple de rechtszaak verliest van de SEC. Hij onderbouwt dit door te wijzen naar het precedent van de zaak tegen LBRY.

Verder verwacht hij dat in 2023 minimaal één olie-exporterend land zal aankondigen Bitcoin op de balans te zetten. Hij hint naar Rusland en Saudi-Arabië.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Van 10.000 naar 30.000 is geen 300% stijging, maar 200%….. 😉

  17 december 2022
 • het zou zomaar kunnen stijgen naar de 300.000. Het kan ook 0 worden.

  allemaal bla bla artikelen.

  17 december 2022
 • “Bitcoin kan volgend jaar stijgen tot 30.000 dollar, aangezien de inflatie afneemt en dit zorgt ervoor dat het monetaire en fiscale beleid van centrale banken zal versoepelen.”

  Volgens mij moet “aangezien ” vervangen worden door “indien ” ..

  17 december 2022
 • elke experts zegt een andere verhaal ik word er gek van

  17 december 2022
 • interessant artikel, dankjewel

  18 december 2022
 • interessant artikel, dankjewel

  18 december 2022
 • deze artikels kan je beter helemaal niet lezen want ze typen elke dag weer wat anders met hun “experts” iedere expert en analist wie zoiets schrijft kan je meteen verwijderen .

  19 december 2022
 • Hoi Kasper, wanneer gaat de koers naar 0?

  19 december 2022
 • Bitcoin is niet veel soeps meer ik ben al mijn spaarcenten verloren FTX is omgevallen en nu gaat de volgende alweer bitvavo in de problemen.
  Zou het niemand aanraden inhaligheid komt voor de val!
  Het rijk worden door niks te doen is iets waar ik persoonlijk niet meer in geloof.
  Heb mijzelf laten meeslepen door een jong familie lid.
  Crypto zou volgens hem het nieuwe goud zijn ik heb mijn volledige spaargeld geïnvesteerd en het resultaat is dat vrijwel alles is verdampt.
  Nooit aan beginnen, je kan beter echt geld hebben!

  20 december 2022
  • Wie stopt er dan ook zijn volledige spaargeld in crypto, alleen beleggen met wat je kan missen!

   20 december 2022
 • Julien, je bent waarschijnlijk zoals zovelen anderen veel te laat en veel te hoog in de 4 jaar cyclus ingestapt. Bitcoin heeft tot heden nog nooit iemanad in het verlies gezet, 4 jaar later nadat ie bitcoin op moment x heeft gekocht. Wat nu gebeurt is de onvermijdelijke lange, saaie, pijnlijke afkoeling van de prijs naar de normale groeiwaarde, tot er weer bij een nieuwe prijsexplosie een heel aantal mensen weer zal instappen, omwille van menselijke hebberigheid. Deze periode waarin we nu zetten is juist de periode van maximale opportuniteit, ook al jaagt ze vele onervaren mensen wellicht schrik aan. Let’s talk again binnen ongeveer 3 jaar. Van iemand die al sinds 2016 in BTC belegt en al zijn 3e cyclus aan het doen is.

  20 december 2022