4 redenen waarom bitcoin aan begin van bullrun staat

Hoe weten we in welke fase van een bullrun bitcoin zich bevindt? Is er wel een bullrun gaande? Dit kunnen we achterhalen door naar de statistieken van de vorige bullrun in 2017 te kijken. Want ook toen kwam de koersstijging als een verrassing, begin 2017 vertoonde geen tekenen van wat er eind 2017 zou gebeuren.

Bitcoin is in 2020 een paar keer boven een waarde van 12.000 dollar uitgestegen, dit bleek (nog) niet vol te houden. Toch is de cryptomarkt bullish, er worden nieuwe projecten gelanceerd en altcoins laten mooie groeicijfers zien.

Tijd om de cijfers in te duiken om te bepalen of de bitcoin- en de cryptomarkt bullish zijn.

1 – Google Trends

bitcoin google trends

Hierboven een grafiek van Google Trends. Deze laat zien hoeveel er gezocht wordt op het woord bitcoin in Nederland. Op dit moment wordt er in Nederland meer gezocht op bitcoin, dan aan het begin van de bullrun in 2017. Sinds begin 2018 is dit niveau alleen bereikt tijdens korte oplevingen van de bitcoin koers, in juni 2018, juni 2019 en februari 2020. Toch lijkt dit nog maar het begin te zijn.

2 – Open interesse

interesse in bitcoin

De volgende twee grafieken (boven en beneden) komen van Skew. Hierboven wordt data van het Commitments of Traders (COT) rapport gevisualiseerd. Vooral de gele lijn is interessant, deze stelt namelijk particuliere investeerders voor en zijn het meest optimistisch met een longpositie ter waarde van 15.000 BTC. De huidige shortpositie door hefboomfondsen is slechts 6.700 BTC.

bitcoin cme

Dit is het bewijs dat investeerders extreem optimistisch zijn en risico’s durven te nemen. In het geel zie je de open interest van CME en deze heeft met 864 miljoen dollar een nieuw record gehaald. Dit geeft aan dat er actief wordt gespeculeerd op bitcoin.

3 – Kwartaalcijfers

kwartaalcijfers bitcoin

Het is ook interessant om te kijken naar de lange termijn van bitcoin. We zoomen uit om de kwartaalcijfers te kunnen bekijken en zien dat bitcoin twee succesvolle kwartalen heeft gehad met een gemiddelde stijging van 36%. De laatste keer dat bitcoin drie opeenvolgende, stijgende kwartalen zag was in 2017 en deze werd afgesloten een explosieve stijging van 210,13% in het laatste kwartaal. Uiteindelijk waren er toen 5 opeenvolgende groene kwartalen. Als het laatste kwartaal van 2020 ook groen eindigt, dan begint op 2017 te lijken.

koers bitcoin

Dat zie je hierboven ook terug aan de koers. Alle dollarbedragen zijn de slotkoersen per maand.

4 – DeFi of ICO

Je kunt zeggen wat je wil over de DeFi-hype, maar het brengt wel nieuwe spanning en sensatie naar de cryptomarkt. Vooral yield farming trekt veel investeerders. Wat dat betreft lijkt het wel wat op de ICO-hype van 2016 en 2017. Destijds waren er ontzettend veel nieuwe projecten die je de maan beloofden. Een paar konden dat waarmaken, maar de meeste ICO’s bleken achteraf niks waard te zijn.

Dat zie je ook bij yield farming, het grootste en tevens eerste succes kun je toeschrijven aan Compound’s COMP-token. Sindsdien zijn er veel nieuwe, soortgelijke projecten bijgekomen maar de meest gehypte is zonder twijfel YAM.

Binnen 30 uur na lancering werd er voor 350 miljoen dollar aan crypto ingezet op YAM. Maar het project mislukte, omdat er fouten in de code zaten, dat gaf zelfs de maker toe. De waarde van YAM daalde maar liefst met 90%.

In 2017 dachten veel investeerders het kip met de gouden eieren te hebben gevonden, door in de juiste ICO te stappen. Dit speelde een grote rol om nieuw kapitaal naar de cryptomarkt te halen. DeFi is nog lang niet zo groot, maar heeft wel de potentie om nieuwe mensen zo gek te krijgen om te investeren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.