Bitcoin analyse: binnenkort naar 73.000 dollar door dit patroon?
In nog geen twee weken tijd heeft bitcoin de verliezen van eind februari volledig weggepoetst. Bitcoin is nu wel heel dicht bij een nieuw record. Gaan we vandaag een nieuw hoogtepunt halen? En zo ja, kan bitcoin dan naar 73.000 dollar (61.156 euro)?
Euro record, dollar niet
Je kijkt hieronder naar de vieruursgrafiek. Bitcoin bevindt zich nu in een bijzondere situatie, want eigenlijk heeft de cryptocurrency al een record bereikt! Maar dan wel in euro. Dat zie je op de linkergrafiek, daar bereikte bitcoin 48.430 euro. Maar in dollar moeten we nog wachten op een record. Op hetzelfde tijdstip werd het record van 58.314 dollar nét niet bereikt.
Heeft bitcoin nu wel of geen record bereikt? In euro’s eigenlijk wel dus, maar de meeste traders kijken naar de dollargrafiek. En daar kan het vorige hoogtepunt nog steeds een weerstand zijn. Zo lang dit niveau niet is overbrugt, kunnen we niet verder omhoog kijken.
We gaan verder met grafieken in dollar. In de tekst vind je de bijbehorende waarde in euro’s.
Weeksluiting wordt belangrijk
Hieronder zie je de weekgrafiek van bitcoin, van november 2020 tot en met nu. De hoogste weeksluiting ooit vinden we op 57.492 dollar (48.161 euro), op de grafiek aangegeven met de pijl. Met een weeksluiting bedoelen we de waarde waarmee bitcoin de week afsluit. In het Engels wordt dat ook wel de weekly close genoemd. Lukt het bitcoin om de week hoger af te sluiten dan deze waarde? Dan is dat een positief signaal voor de toekomst, de stijgende trend kan dan verder gaan.
Dit zag je ook in januari en februari. Toen was de vorige weerstand 38.173 dollar (31.971 euro), de weeksluiting van de eerste week van januari. In de eerste week van februari lukte het om door dit niveau te breken, en vervolgde bitcoin zijn weg omhoog. Natuurlijk gaf het nieuws dat Tesla investeerde in bitcoin op dat moment ook een steuntje in de rug.
Situatie lijkt op eind februari
Tesla investeerde in begin februari 1,5 miljard dollar in bitcoin. Dat gaf de doorslag om door de weerstand van 40.900 dollar (34.316 euro) te breken. En vergelijken we de situatie van toen met die van nu, dan lijkt de koers wel erg veel op toen. Dat zien we beter als we terugschakelen naar de vieruursgrafiek.
Op de grafiek zie je zowel links als rechts de volgende gebeurtenissen:
- Eerst beweegt de bitcoin koers binnen een kanaal, tussen twee evenwijdige trendlijnen in. Dat zijn de zwarte lijnen op de grafiek.
- De koers breekt uit het kanaal, en test nog één keer de trendlijn. Dat betekent dat de prijs de trendlijn opzoekt en vanaf daar omhoog stuitert.
- Vervolgens stijgt de koers, en vindt het weerstand bij het vorige hoogtepunt. Dat zijn de twee groene lijnen op de grafiek.
Beide pijlen geven aan waar de bitcoin koers zich nu bevindt. De vorige keer had bitcoin het nieuws van Tesla nodig om door de weerstand te breken. Of dat nu ook het geval is? Het sentiment rondom bitcoin en cryptocurrency is ongelofelijk positief, je hoort nog steeds regelmatig nieuws over bedrijven die een deel van hun kasreserves toewijzen aan de cryptomunt.
Naar 73.000 dollar?
Maar wat als de koers boven het hoogtepunt van 58.000 dollar (48.590 euro) breekt, wat is dan het volgende doel? Het is nog niet helemaal duidelijk of het ook zo gaat uitspelen, maar de koers lijkt nu een cup-and-handle patroon te vormen. En het koersdoel van dit patroon is bijna 73.000 dollar (61.156 euro)
De vorm van een cup-and-handle zit al in de naam, het lijkt op een kopje met een handvat. De koers bereikt eerst een hoogtepunt, en maakt dan een diepe daling. Daarna herstelt de prijs, tot bijna aan het oorspronkelijke hoogtepunt. Daaronder kan je nu een ronde trendlijn tekenen, dat is het kopje.
Hierna beweegt de koers in een klein kanaal, dit is het handvat van het kopje. Breekt de koers uit? Dan is het koersdoel zo groot als de afstand tussen het hoogste en laagste punt (de blauwe lijnen). In dit geval kan de prijs naar bijna 73.000 dollar (61.156 euro).
Dat lijkt vergezocht, maar dit komt ook overeen met het koersdoel van de bull flag die we deze week beschreven. Een doel zoals dit is dus goed mogelijk, mits het bitcoin lukt om een nieuw hoogterecord te zetten.
Wat verwachten we van de komende dagen?
Het wordt dit weekend wel erg spannend. Lukt het bitcoin om de hoogste weeksluiting ooit te noteren? En wanneer breekt bitcoin het record in dollar? Niemand die het antwoord weet, maar wij beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).
Bullish
Het eerste belangrijke niveau is 58.000 dollar (48.590 euro), het vorige record. Lukt het bitcoin om dat te doorbreken? Dan kan bitcoin in de komende weken proberen om het koersdoel van de cup-and-handle en de bull flag te bereiken. Dat doel bevindt zich net onder 73.000 dollar (61.156 euro).
Bearish
Als het bitcoin niet lukt om het positieve momentum vast te houden, dan vinden we de eerste ondersteuning op 54.200 dollar (45.422 euro). Dit is de oranje lijn op de grafiek. Vanaf hier stuiterde de koers gisteren ook omhoog.
Zakt bitcoin verder weg? Dan is 52.000 dollar (43.566 euro) het volgende niveau, de rode lijn op de grafiek. Deze prijs was eind februari en begin maart juist een stevige weerstand. Als bitcoin deze weerstand weet om te zetten naar een ondersteuning, dan is dat alleen maar positief.