Bitcoin analyse: terug bij af

De prijs van bitcoin was opwaarts uit een driehoek gebroken, dwars door een belangrijke weerstand heen. Door recente uitspraken van de FED in de VS is de prijs weer teruggevallen en bevindt het zich in dezelfde situatie als voor de uitbraak. Zijn er al signalen voor een nieuwe vlucht naar boven of heeft bitcoin andere plannen? We gaan kijken naar de grafieken, maar we beginnen met een samenvatting:

 • Er is een bullish cross te zien op de daggrafiek.
 • Op de daggrafiek moet de prijs nog steeds een lager dal neerzetten.
 • Op de daggrafiek zien we een hidden divergentie: een bullish signaal.
 • Op de 4 uur-grafiek zien we bullish divergentie.

Gewichtloos

Paraboolvluchten worden uitgevoerd om mensen gewichtloosheid te laten ervaren. Een vliegtuig stijgt eerst heel hard om vervolgens de neus van het toestel de andere kant op te richten; naar beneden. Dan begint de duikvlucht, waarin het voor iedereen voelt alsof er geen zwaartekracht meer is. Zo’n vlucht is makkelijk weer te geven op de weekgrafiek. 

De laatste groene candle laat een flinke stijging zien. Dan wordt er omgekeerd en duikt de koers van bitcoin naar beneden. De prijs was net niet terug bij af; er is ongeveer drie procent hoger geëindigd dan dat de vlucht begon. Er is afgeremd op de vloer die rond 41.700 dollar (38.200 euro) ligt. Die vloer bespreken we hieronder in de vier-uurgrafiek. Nu eerst de grafiek waarin elke candle staat voor één dag.

RSI signaal

Er loopt een rode lijn naar beneden en het vlakt daarbij iets af. Het geeft een gemiddelde aan van de afgelopen 100 candles; een Moving Average. De oranje lijn geeft ook zo’n berekening weer, maar dan van de afgelopen 50 candles. Deze loopt momenteel naar boven. Net voor het weekend zijn deze gekruist en dat ervaren sommigen als een bullish signaal.

Que prijs kan er van een lager dal gesproken worden, maar we weten nog niet hoe laag. Elke candle sluit de laatste dagen telkens lager af. De prijs bevindt zich nu in het midden van een driehoek met een horizontale bovenkant en een oplopende onderkant. 

De kans op een uitbraak naar boven neemt iets toe. Er is namelijk een bullish hidden divergentie te zien. De prijs gaat omhoog en daarbij zijn hogere dalen te zien. Maar bij de paarse lijn onderaan (de relative strength index) zijn juist lagere dalen te zien.

Nog een bullish signaal zien we op de korte termijn, de 4 uur grafiek.

Lagere toppen en dalen

Op 4 uur grafiek zien we een dalende beweging. De toppen zijn steeds lager en ook de dalen zijn steeds lager. Op zich geen goed teken. Maar, terwijl de prijs dit dalende patroon continueerde, is de RSI vanaf afgelopen woensdag 7 april omgedraaid. Nu zien we deze paarse lijn bij een dalende prijs juist oplopen; dat is een ‘normale’ divergentie en ook dat is een bullish signaal.

Op de korte termijn zijn er dus enkele lichtpuntjes te zien. Die kunnen resulteren in een zijwaartse beweging op langere termijn. De verbondenheid van bitcoin met de Amerikaanse markten is nog steeds aanwezig en daar is nog steeds veel onzekerheid. Ondertussen komt de onderkant van de driehoek steeds verder omhoog. Dus dichterbij de prijs. Een beslissing zal gemaakt moeten worden. Wordt het een enkeltje door het dak, of weer een paraboolvlucht? 

Het beste is om het stap voor stap te bekijken. Naar beneden toe ligt er een vloer op het niveau waar de prijs vannacht al op terecht is gekomen. Niet ver daaronder ligt de onderkant van de driehoek. De bulls blijven daar het liefst boven.

Mochten positieve signalen opgevolgd worden, dan ligt er een weerstand rond de 43.300 dollar (39.700 euro) en daarboven – nog steeds- de rode zone.

Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Zeg dat wel, eindelijk een beetje hoop dat het gaat lukken wordt je weer met de neus in feitjes gedrukt. Koers doet gwn wat die wilt. Die technische analyses is allemaal troep

  11 april 2022
 • Ben ook niet bepaald onder de indruk van de analyses. Zodra er weer wat vervelends gebeurt in de wereld reageert de koers daarop. En kan die zgn analyse weer in de prullenbak

  11 april 2022
 • Niemand kan het echt voorspellen. Hard fact

  11 april 2022
 • Jazeker, analyses zijn gefoefel in de marge NA een daling of een stijging. Allemaal mooie woorden om zich interessant voor te doen. Ik geloof in cryptomunten en het is de toekomst maar zogenaamde analysten kunnen beter een andere job zoeken.

  12 april 2022