Bitcoin zakt 18% en kan nog verder dalen tot 7.700 euro

De bitcoin crash weet van geen ophouden, de afgelopen 24 uur heeft de koers weer 18% ingeleverd. Hierdoor komt de psychologische grens van 20.000 euro wel akelig dichtbij. Tegelijkertijd blokkeren beurzen het verzenden van bitcoin. Wat is er aan de hand?

Alle winst uit 2021 weggevaagd

Begin 2021 was de bitcoin koers ongeveer 23.000 euro, vervolgens ging de waarde hard omhoog om twee mooie pieken te bereiken. Al het mooie van 2021 is dit jaar weggevaagd want bitcoin is op het moment van schrijven nog maar 20.500 euro waard.

Het einde van de daling lijkt nog niet in zicht en dat sombere vooruitzicht komt door macro-economische omstandigheden en door wat er bij crypto-protocol Celsius gebeurt.

Temperatuur cryptomarkt daalt

Celsius heeft namelijk alle alle opnames, overboekingen en swaps tussen accounts gepauzeerd en er word al gespeculeerd dat als opnames weer mogelijk zijn, er een heuse bankrun zal plaatsvinden.

Peter McCormack denkt dat het vertrouwen in Celsius geschaad is en dat gebruikers er snel hun bitcoin van af zullen halen. Celsius is een leenplatform waar je cryptocurrency zoals bitcoin kunt uitlenen om daar rente over te krijgen.

Celsius exemplarisch voor investeerdersvertrouwen

Het populaire leenplatform wijst zelf de extreme marktomstandigheden aan als oorzaak van alle problemen. Dit is nogal een vage beschrijving, hiermee kan geduid worden op de dalende koersen, maar ook op bijvoorbeeld een afname in volume, of iets heel anders.

Met het stoppen van alle opnames zegt Celsius zijn gebruikers te willen beschermen. Beschermen is ook al zo’n vaag woord want wat dat precies betekent weten op dit moment alleen de mensen van Celsius, maar de waarheid lijkt niet moeilijk te raden. De kans is groot dat Celsius meer heeft uitgeleend dan ze werkelijk in kas hebben, in de traditionele financiële wereld wordt dit fractioneel bankieren genoemd.

Als het scenario van McCormack uitkomt en iedereen dan op hetzelfde moment besluit om zijn crypto van het platform af te halen, dan ontstaat er een digitale bankrun. Kan Celsius niet voldoen aan deze verzoeken, dan kan deze zijn verplichtingen niet nakomen en is het bedrijf in theorie failliet.

Inflatie boezemt angst in

Het nieuws van Celsius past in een reeks gebeurtenissen die slecht hebben uitgepakt voor de koers. Zo begon in mei het debacle rondom Terra en heeft de FED laten weten dat de rente weer omhoog gaat omdat de inflatie in de VS in 40 jaar nog niet zo hoog is geweest. Afgelopen vrijdag werd bekend dat de inflatie van mei maar liefst 8,6% betreft.

Op dit moment ziet de cryptomarkt er dan ook somber uit.

“De fundamenten om stabilisatie en herstel te ondersteunen zijn er gewoon niet”, zegt Steven McClurg, oprichter van Valkyrie Investments. “Dingen kunnen en zullen waarschijnlijk erger worden voordat ze beter worden.”

Bitcoin kan zakken tot 7.700 euro

Zelfs de meest positieve bitcoiners, die geregeld de dip kopen en daar mee pronken op social media, laten weinig van zich horen. Denk hierbij aan het MicroStrategy van Michael Saylor en de president van El Salvador, beiden laten normaal publiekelijk weten de dip te kopen, maar vooralsnog zijn ze stil.

Op het World Economic Forum in Davos voorspelde Scott Minerd van Guggenheim dat de crypto-winter lang kan duren en bitcoin wellicht tot 8.000 dollar kan zakken, ofwel 7.700 euro.

Binance in de problemen

De grootste cryptobeurs ter wereld is Binance en zelfs zij ondervonden op een heel verdacht moment problemen. Tijdens de daling van de afgelopen 48 uur was het even niet mogelijk om bitcoin van de beurs naar je eigen wallet te sturen. Volgens CZ, de oprichter van Binance, kwam dit doordat er een bitcointransactie de boel ophield.

Doordat een transactie vastzat, ontstond er een lange wachtrij. Volgens CZ zou dit binnen een half uur opgelost kunnen worden, maar het heeft iets langer geduurd dan verwacht.

Drie uur na de tweet van Chanpeng Zhao heeft Binance de opname van bitcoins op hun beurs opnieuw geactiveerd. Er is een aankondiging op de Binance-website geplaatst, waarin staat dat ze alle lopende transacties hebben geannuleerd en dat gebruikers nieuwe opnameverzoeken moeten inschieten.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Bitcoin kan ook naar 0. In de 17e eeuw was een tulp evenveel waard als een grachtenpand, in 2000 was een schuur met wat internet verbindingen (world online) evenveel waard als ing en ahold samen. In 2008 kochten banken rare hypotheekconstructies die niets waard bleven. Nu kochten mensen een computer algoritme voor veel. Mensen blijven kuddedieren. Natuurlijk is het piramidespel

  14 juni 2022
 • Gaat zeker naar 0. Deze grapjassen schrijven maar wat. 2021 was dus een droom, nu werkelijkheid over de waarde. Nu komen ze met excuusjes over de oorlog, fed etc. Hoe zit het dan met november/december toen de koers ook al met 10000k in 1 dag daalde. Toen was er nog geen oorlog etc. Mocht die ooit stijgen duurt het zeker een paar jaar en dalen doet die binnen een dag met duizenden euro’s. Lekkere koers die bitcoin:) Veel tradeplezier

  14 juni 2022
  • Inderdaad Frank: het zijn zeker – zacht uitgedrukt – grapjassen. Ik noem het liever volksverlakkerij waarmee ze bezig zijn. Adviezen / analyses van lik mijn vestje. Zijn het niet waard om serieus genomen te worden. Propagandisten van een piramidespel……Hebben bovendien niet het lef om deze teloorgang op basis van objectiviteit te duiden.

   14 juni 2022
 • Dat gaat ook wel weer heel ver…aan een Euro of Dollar kan je ook geen enkele waarde hechten…zelfs niet aan kilootje goud. We accepteren de Blockchain technologie inmiddels en daarmee eigenlijk automatisch ook de Coins. Er gaat al teveel geld in om en teveel instanties en structuren hebben al de coins geaccepteerd. Dat draai je echt niet meer terug, dus de waarde gaat ook niet meer naar 0! Vraag me niet naar de bodem van de crash nu…daar heb ik geen enkel antwoord op…!

  15 juni 2022
 • @Anoniem achter de euro en dollar zit goud . Nitwit🤣

  15 juni 2022
  • @Thomas, hoe bedoel je? er is al lang geen enkele koppeling meer tussen euro of dollar en goud. Die tussen Dollar en goud is in 1971 afgeschaft.

   15 juni 2022
 • @Thomas ik zou eerder zeggen dat vandaag de olie het nieuwe goud is 🤔

  15 juni 2022