‘Bitcoin kan de wereld in 2030 al voor 70 procent op duurzame energie laten draaien’

De Dag van de Aarde is een jaarlijks evenement op 22 april dat in het teken staat van de bescherming van onze planeet. Duurzaamheid staat centraal op deze dag en wat dat betreft is het voor analisten interessant om bitcoin mining eens onder de loep te nemen. Volgens de analisten beweegt het netwerk steeds meer toe naar groene energie.

Neem bijvoorbeeld het Q4-rapport van de Bitcoin Mining Council waaruit blijkt dat bitcoin in het vierde kwartaal voor 58,5 procent op duurzame energie draait. Die voorkeur voor duurzame energie heeft meerdere oorzaken. Ten eerste is duurzame energie vaak goedkoop, maar ook de politieke druk en de persoonlijke wil om goed te zijn voor de planeet spelen een rol.

Groene miners in Noorwegen

De groenste van allemaal zijn waarschijnlijk de bitcoin miners uit Noorwegen. Daar draaien de miners voor 100 procent op duurzame energie. Noorwegen zelf produceert namelijk 100 procent van de energie op duurzame wijze. Van de 157 terrawattuur die Noorwegen produceert is 88 procent afkomstig van waterkracht. Wind- en geothermische energie vullen de overige 12 procent op.

De miners in Noorwegen gebruiken die energie om ongeveer 1 procent van de hashrate in het netwerk te produceren. Hiermee is Noorwegen een waar voorbeeld voor de rest van de industrie. Het is een goede zaak dat de combinatie bitcoin mining en duurzame energie zo succesvol is. Was dat niet het geval, dan had bitcoin politiek gezien waarschijnlijk een groter probleem.

‘Waterkrachtenergie is meest betrouwbare vorm van energie’

Mas Nakachi, de Managing Director van het in Miami gevestigde XBTO, gelooft heilig in waterkrachtenergie. “Waterkrachtenergie is één van de meest betrouwbare duurzame energiebronnen ter wereld”, aldus Nakachi tegenover Cointelegraph. Windenergie en zonne-energie zijn afhankelijk van het weer, maar rivieren stromen altijd. Als er teveel energie wordt gewonnen kan water zelfs omhoog gepompt worden om het later opnieuw naar beneden te laten stromen. Zo fungeert de natuur als een soort batterij voor de energie.

“Duurzame energie als prioriteit voor grote mining operaties is op de lange termijn een duurzaam model voor succes in de industrie”, zo gaat Nakachi verder over bitcoin mining. Ook hij begrijpt dat het op de lange termijn in ieder geval politiek gezien niet houdbaar is om op meer vervuilende vormen van energie te draaien. Nakachi is niet de enige die duurzame energie als de toekomst van bitcoin ziet.

Bitcoin mining als katalysator voor duurzame energie

Tech-ondernemer en zelfbenoemd milieuactivist Daniel Batten beschrijft als gast bij de April 22 podcast hoe bitcoin mining de wereld in 2030 naar een energiemix die voor 70 procent bestaat uit duurzame energie kan brengen. Batten beargumenteert dat bitcoin mining het bouwen van nieuwe duurzame energiecentrales stimuleert.

“Bitcoin mining is onze onverwachte superheld”, aldus Batten in zijn 18-delige twitterdraadje. Het enige probleem wat Batten op dit moment nog ziet is dat de industrie te klein is om de wereld daadwerkelijk naar die 70 procent aan duurzame energie te brengen. Het zijn uitspraken die voor veel mensen waarschijnlijk verrassend zijn. Als je de waarde van bitcoin niet begrijpt en je niet verdiept in bitcoin mining, dan is het immers logisch dat je tot de conclusie komt dat het een grote verspilling van energie is.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.