Categories: BitcoinKoers

Bitcoin koers analyse: prijs met 12% omhoog!

Het zijn aparte weken voor bitcoin. Op 14 november brak de koers flink uit naar beneden. De volatiliteit (beweeglijkheid van de koers) is weer helemaal terug van weggeweest. De afgelopen dagen ging de koers vooral omlaag. Vandaag is de koers eindelijk weer eens mooi groen. Wat is er gebeurd?

Voor deze technische analyse kijken we naar de uurgrafiek van bitcoin. We nemen de eurokoers van Bitstamp als uitgangspunt.

Dalende channel

Sinds 20 november bevindt de koers van bitcoin zich in een dalende channel. Een channel kan je zien als een combinatie van twee trendlijnen waarbinnen de koers zich beweegt. Op de grafiek zie je dat de bitcoin koers al meerdere pogingen heeft gewaagd om boven de bovenste trendlijn uit te breken. Dit bespraken we overigens ook in onze eerdere koersanalyse.

Vanmiddag rond 13:00 brak de bitcoin koers uit die trendlijn. Dit is op de grafiek aangegeven met de cirkel. In slechts een uur tijd steeg de waarde van bitcoin met ruim 100 euro. Maar hoe komt deze plotselinge stijging eigenlijk tot stand?

Positieve divergentie

Daarvoor moeten we de MACD als indicator bekijken. De MACD geeft het verschil tussen twee Moving Averages weer.

Stijgt de MACD maar daalt de koers? Dan is er sprake van positieve divergentie. Dit houdt in dat de neerwaartse druk van de koers langzaam afneemt. De kans is dan groot dat de koers aan de bovenkant uitbreekt. Dit is vandaag dan ook gebeurd.

Bitcoin op een kruispunt

Zoomen we iets uit, dan zien we dat bitcoin zich op een spannend punt bevindt. De horizontale oranje lijn is een zone die eerder een belangrijke support was. Op dit moment kan het dienen als een resistance.

De rode lijn is een trendlijn. Deze trend is sinds de flinke daling van 14 november ingezet. Waar de bitcoin koers heengaat? Dat is op dit moment moeilijk te zeggen. De markt is momenteel erg onvoorspelbaar. Of zoals ze zo mooi zeggen: expect the unexpected!

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving.

Recent Posts

BTC Direct genomineerd voor beste bitcoin broker van Nederland, stem nu!

BTC Direct is door Cash Cow genomineerd voor beste bitcoin broker van Nederland. Dit is de eerste keer dat Cash…

8 uur ago

Gisteren Prinsjesdag: zit er bitcoin in de koffer?

Koning Willem-Alexander heeft zijn toespraak erop zitten, Wopke Hoekstra heeft zijn koffer weer ingepakt en de NOS heeft weer een…

13 uur ago

Altseason begonnen? Ripple (XRP), Stellar (XLM), en Ethereum (ETH) koers schiet omhoog

De cryptomarkt kleurt groen! Vooral met altcoins gaat het goed, Ripple (XRP) is bijvoorbeeld met bijna 19 procent gestegen de…

15 uur ago

VanEck en SolidX trekken voorstel bitcoin ETF in bij SEC

Geen goed nieuws over de langverwachte ETF van VanECK en SolidX. De beurs waar deze ETF op aangeboden zou worden,…

16 uur ago

Bitcoin koers analyse: Op naar de hoogste prijs ooit of eerst terug naar 7.200 euro?

Het lijkt nu stilte voor de storm voor bitcoin. De koers lijkt niet veel te bewegen, afgezien van de daling…

1 dag ago

Ethereum koers stijgt met 15 procent, bijna 200 dollar (181 euro)

De waarde van ether is sinds het begin van september met bijna 15 procent toegenomen. De koers schuurt tegen de…

2 dagen ago