VanEck en Nasdaq werken samen aan bitcoinproduct

Twee grote partijen uit de Amerikaanse financiële sector gaan samenwerken aan beleggingsproducten voor cryptocurrency. Het gaat om effectenbeurs Nasdaq en beleggingsmaatschappij VanEck. Dit maakte beiden partijen bekend op Consensus, een crypto conferentie in New York.

Gabor Gurbacs van investeringsmaatschappij VanEck bevestigde dit nieuws op twitter.

Weinig bekend over product

Geen van beide partijen kan nu al honderd procent duidelijkheid geven over de inhoud van het product.  Het is dus ook nog niet duidelijk of er met ‘echte’ bitcoin wordt gehandeld of alleen op contracten die de waarde van bitcoin vertegenwoordigen. Het enige wat Gubacs er nog over zei was dat de producten een upgrade zijn van al bestaande bitcoin futureproducten.

Gisteren meldde het Amerikaanse Bloomberg al dat het mogelijk wordt om in het eerste kwartaal van 2019 in bitcoinfutures te handelen op Nasdaq. Nu de samenwerking met VanEck aangekondigd is, lijkt dit nieuws bevestigd.

Wat staat ons nog meer te wachten?

Bakkt, Sec, ETF’s, Nasdaq, er is de afgelopen maanden veel bericht over verschillende aankondigingen van Amerikaanse, financiële instellingen. Deze hangen veelal af van goed-of afkeuring door het Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Hieronder een beknoptoverzicht:

Al goedgekeurd

  • Chicago Board Options Exchange samen met Gemini Exchange: speculeren op futures. Eventuele winsten worden niet in bitcoin uitbetaald.
  • Chicago Mercantile Exchange samen met Crypto Facilities: hier geldt hetzelfde als hierboven.

Nog in de pijplijn

  • Bakkt: dit handelsplatform wordt ontwikkeld door de Intercontinental Exchange, het moederbedrijf achter de New York Stock Exchange, de aandelenbeurs van Wall Street. Dit platform is vooral bedoeld voor grote, institutionele beleggers. Het is de bedoeling dat hier wel echte bitcoin verhandeld wordt. Verwachting is dat Bakkt in januari gelanceerd wordt, na eerder uitgesteld te zijn.
  • ETF: De SEC heeft een aantal ETF-aanvragen afgewezen. Deze afwijzingen worden nogmaals onder de loep genomen.
  • ETF: Een andere aanvraag voor een bitcoin ETF is nu nog in behandeling. Het gaat om de gezamenlijke aanvraag van VanEck en SolidX. De deadline hiervoor is 29 december. Maar de SEC kan deze eventueel uitstellen tot 27 februari 2019. Eigenlijk is laatstgenoemde datum de echte deadline.
  • Nu komt daar dus de samenwerking tussen Nasdaq en VanEck bij. Mogelijk is er het eerste kwartaal van 2019 al een product, verwacht dus veel updates de komende tijd.

SEC bang dat cryptocurrency simpel te stelen is

Afgelopen dinsdag uitte het hoofd van de Securities and Exchange Commission (SEC) zijn bezorgdheid over een gebrek aan beleggersbescherming bij crypto. Voorzitter Jay Clayton zei op een conferentie in New York dat hij bang is dat cryptocurrency te gemakkelijk kunnen worden gestolen, en dat het te makkelijk is om cryptobeurzen te manipuleren. Hij zegt verder dat deze kwesties aangepakt moeten worden, voordat de SEC een ETF goedkeurt.

William Hinman, hoofd van de financieringseenheid van de SEC, zei eerder deze maand dat het agentschap aanvullende richtlijnen zal geven over wanneer effectenwetten van toepassing zijn op cryptocurrencies. Dit heeft voornamelijk betrekking op zogenaamde security tokens.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.