Mijlpaal: 17 miljoenste bitcoin gemined

Vandaag is een bijzondere dag voor de cryptocommunity. Zojuist is namelijk de 17 miljoenste bitcoin gemined. Een mijlpaal voor de bitcoin.

Waarom is dit belangrijk?

Anders dan bij andere valuta heb je bij bitcoin te maken met schaarste. In 2140 wordt het aantal van 21 miljoen bitcoins bereikt. Dit is niet erg, aangezien bitcoins deelbaar zijn in honderd miljoen eenheden. Op die manier kan een bitcoin toch een waarde vertegenwoordigen als betaalmiddel.

Je kunt het bereiken van 17 miljoen bitcoins dan ook wel zien als een psychologische barrière. Na vandaag is er meer dan tachtig procent van het totale aanbod aan bitcoin vrijgekomen. Maar het is meer dan dat: het geeft ook aan hoe ver bitcoin al is gekomen, en waar het nog naartoe kan gaan. Maar hoe ontstaan bitcoins eigenlijk?

Bitcoins ontstaan door minen

Anders dan bij fiat geld worden bitcoins niet bijgedrukt. Bitcoins worden aangemaakt door een proces wat we minen noemen. Miners bundelen transacties in blokken en versturen deze naar het bitcoin netwerk. Er ontstaat zo een keten van transactieblokken: de blockchain.

Bij het minen ontvangen miners een block reward. Dit is een beloning per verwerkt blok. Deze bitcoins komen dan nieuw in omloop. In 2009 kreeg iedere miner per verwerkt blok vijftig bitcoins. Met de waarde van vandaag zou dat meer dan drie ton zijn. Deze minersbeloning halveert om de 210.000 blokken. Momenteel bestaat die beloning uit 12,5 bitcoins. De snelheid waarmee bitcoins vrijkomen neemt dus geleidelijk af. Een moment als dit wordt dus steeds bijzonderder.

Hoe gaan we verder?

Na ruim 120 jaar wordt dus de allerlaatste bitcoin gemined. Dit maken wij niet meer mee. Het is moeilijk te zeggen wat er dan gaat gebeuren. De technische ontwikkelingen op het gebied van bitcoin en blockchain gaan namelijk erg snel. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen op het gebied van het Lightning Network.

Velen vergelijken de huidige staat van bitcoin dan ook met het internet in de jaren ‘90. Wat dat betreft staat er nog veel te gebeuren voor bitcoin.

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.