Bitcoin onder de motorkap: steeds drukker op de bitcoin blockchain

De afgelopen weken lees je heel veel over de bitcoin koers. Dat is ook niet gek, de laatste koersontwikkelingen zijn spectaculair te noemen. Maar bitcoin is meer dan alleen maar de prijs. Ook ‘onder de motorkap’ is bitcoin de afgelopen maanden ontzettend gegroeid.

In dit artikel kijken we naar het aantal bitcoin transacties en de totale hash rate. Klinkt technisch? Geen zorgen, wij leggen het voor je uit. Maar bereid je wel voor op een artikel vol grafiekjes.

Aantal bitcoin transacties blijft stijgen

Eén van de duidelijkste aanwijzingen dat bitcoin groeiende is kunnen we vinden in het aantal transacties op de bitcoin blockchain.

In april 2018 was het aantal bitcoin transacties nog relatief laag. Maar sindsdien worden er steeds meer transacties verwerkt op de blockchain. Op 2 mei werden er bijvoorbeeld 452.646 bitcoin transacties verwerkt. Dat is bijna evenveel als het hoogste punt ooit, op 14 december 2017.

Bron: blockchain.info

En er is nog een teken dat het bitcoin netwerk zich aan het ontwikkelen is. Op 14 december 2017 kostte een bitcointransactie gemiddeld bijna 22 dollar (19,80 euro). En op 2 mei 2019? Slechts 0,77 dollar (0,69 euro). In andere woorden: met dezelfde drukte op de blockchain betaal je nu minder transactiekosten. 

Hash rate op het bitcoin netwerk weer bijna op het hoogste punt ooit

De totale hash rate op het bitcoin netwerk nadert zijn hoogste punt ooit. Hash rate klinkt ingewikkeld, maar het heeft te maken met de totale rekenkracht op de blockchain, het transactienetwerk van bitcoin.

Bitcointransacties worden namelijk niet centraal gecontroleerd en verwerkt door één organisatie of persoon. In plaats daarvan worden transacties verwerkt door duizenden deelnemers op het netwerk.

Deze deelnemers (miners genoemd) zetten hun computerkracht in om transacties te verwerken op de blockchain. Dit verwerken van transacties noemen we minen.

Miners krijgen voor dit inzetten van computerkracht een beloning in de vorm van bitcoins. Hiermee kunnen zij kosten dekken, denk bijvoorbeeld aan apparatuur en elektriciteitskosten.

De totale rekenkracht op het netwerk is een goede graadmeter voor de populariteit van bitcoin, maar ook voor de ontwikkeling van de prijs. In november 2018 daalde de bitcoin koers namelijk zo hard, dat miners niet meer break-even liepen.

Nu stijgt de prijs, en wordt het minen van bitcoin ook weer populairder:

Bron: blockchain.info

Kortom: om de groei van bitcoin te begrijpen hoef je niet alleen naar de prijs te kijken. Ook andere factoren wijzen erop dat het weer goed gaat met bitcoin. We houden je natuurlijk op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom bitcoin!

Meer leren over de techniek achter bitcoin? Bekijk dan onze uitgebreide kennisbank:

Bekijk kennisbank


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.