Bitcoin stijgt 14% en is meer waard dan Russische roebel

Op de website van Coinmarketcap volg je niet alleen de koersen van alle crypto´s, maar vind je ook een rangschikking van de meest waardevolle valuta´s. Doordat de roebel tientallen procenten heeft ingeleverd, is de Russische fiatvaluta ingehaald door bitcoin die op zijn beurt met 14% is gestegen.

Waarde in bitcoin

Hoe moet je onderstaande tabel lezen? De waarde van al deze wettelijk goedgekeurde betaalmiddelen is uitgedrukt in bitcoin. In de eerste kolom wordt de waarde van 1 unit (bijv. 1 dollar) uitgedrukt in sats. De tweede kolom is de marketcap (circulerend aanbod) uitgedrukt in bitcoin. In de derde kolom vind je het circulerend aanbod uitgedrukt in de bijbehorende valuta en de vierde kolom geeft aan hoeveel er ooit van in omloop zullen komen, ofwel de max supply.

Doordat de bitcoin koers de afgelopen 24 uur met maar liefst 14% is gestegen, en de roebel door de oorlog juist 30% heeft moeten inleveren, staat bitcoin op plek 14, en Rusland 3 plekken lager.

Neutraliteit opgeven

De volgende op de lijst is de Zwitserse frank, met een geschatte marketcap van 29.021.260 bitcoin. Op dit moment zijn er ongeveer 18,97 miljoen BTC in omloop, dus de koers zou nog eens met 52% moeten stijgen om Zwitserland op zijn plek te zetten. Of de Zwitserse frank zou net als de Russische munt in een vrije val terecht moeten komen.

Record en ineenstorting roebel

Gisteren schreven we dat zowel Russische als Oekrainse burgers hun weg al wisten te vinden naar bitcoin, om verschillende redenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de handel in bitcoin qua handelsvolume een recorddag beleefde in Rusland.

De Russische roebel heeft tientallen procenten in waarde verloren ten opzichte van zowel dollars als Bitcoin na ingrijpende sancties van westerse landen en de afsluiting van grote regionale banken van SWIFT. Burgers overspoelen nu lokale geldautomaten met verzoeken om geldopname, terwijl de Bank of Russia aandringt op kalmte. Maar hoe kalm kun je blijven na het zien van onderstaande grafiek? Hier wordt de waarde van de roebel uitgedrukt in dollars.

Om de dalende koers te ondersteunen, heeft de Bank of Russia de rente meer dan verdubbeld van 9,5% naar 20%.

Op dit moment lijkt de roebel geen bodem te kennen maar ergens deze week zal het tij moeten keren, en dan volgt een langzaam en moeizaam herstel. Maar net als bij bitcoin, wagen wij ons hier niet aan een precieze voorspelling.

Oranje boven

Genoeg over Rusland en de vergelijking van bitcoin met nationale valuta´s. Hoe vaart bitcoin in een vergelijk met grote bedrijven en grondstoffen? Bitcoin is in ieder geval al meer waard dan al het palladium van de wereld.

Het is het negende meest waardevolle bezit ter wereld en presteert beter dan Meta, Berkshire Hathaway, Visa, Mastercard, en ‘s werelds grootste ETF: de S&P 500 ETF Trust.

Zilver en Tesla

Vlak boven bitcoin bevindt zich Tesla, het autobedrijf van Elon Musk. Zoals je wellicht weet, heeft Tesla ook een belang bij een stijgende koers van bitcoin, aangezien ze flink hebben geinvesteerd in de munt. Interessant is dat net boven Tesla zilver te vinden is. Als bitcoin deze grondstof weet in te halen, dan zou dat een mooie mijlpaal markeren.

De hele cryptomarkt vertegenwoordigt een waarde van 1,9 biljoen dollar en dit zou een vijfde plek opleveren op deze lijst. Goud staat bovenaan en is maar liefst 12,1 biljoen dollar waard.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.