Handelspaar roebel-bitcoin op recordvolume terwijl Russische centrale bank rente verhoogt naar 20%

In de schaduw van de Westerse sancties tegen Rusland schiet het handelsvolume op het handelspaar roebel-bitcoin omhoog. Terwijl de koopkracht van de roebel naar een absoluut dieptepunt is gezakt ziet het Russische volk bitcoin als een uitweg. De Russische economie staat zwaar onder druk vanwege de sancties vanuit het Westen en de hele bevolking voelt de pijn van de oorlog.

Het handelsvolume tussen de roebel en bitcoin is op het hoogste niveau sinds mei 2021. Dat was de periode waarin Tesla aankondigde te stoppen met het accepteren van bitcoin en de Chinese overheid een algeheel bitcoin-verbod afkondigde. De verhoogde activiteit vindt vooral plaats op Binance, waar ook het handelsvolume tussen bitcoin en de Oekraïnse hryvnia is toegenomen. Al springt vooral de activiteit van de Russische roebel op het handelsplatform eruit.

Russische investeerders grijpen ook naar Tether

Het is niet alleen bitcoin dat het momenteel goed doet bij de Russische bevolking, ook Tether ziet een relatief hoog handelsvolume. Tether is immers ook een manier om blootstelling aan de roebel te verminderen ten faveure van de Amerikaanse dollar. Ondanks alle controverse rondom Tether is het nog altijd de grootste stablecoin met een 1:1 verhouding tot de Amerikaanse dollar.

Op het moment van schrijven staat de Russische roebel 12,9 procent in de min ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Eerder vandaag bereikte de roebel de laagste koers ooit met een waarde van 0,00925 dollar. Inmiddels is de koers weer een beetje hersteld, maar de vraag is hoe lang de roebel op dit niveau blijft staan. Hoe langer de oorlog duurt, hoe zwaarder de munt het krijgt.

De Europese Centrale Bank heeft bijvoorbeeld voor miljarden aan assets van de Russische centrale bank bevroren om steun aan de roebel te voorkomen. In theorie kon de Russische centrale bank die assets gebruiken om extra vraag naar roebels te creëren. Daarnaast lijkt het er sterk op dat Rusland binnenkort van het SWIFT-netwerk wordt geweerd. Wat internationale transacties praktisch onmogelijk maakt.

Oekraïnse interesse in bitcoin leeft op

Ook in Oekraïne weet men de weg naar bitcoin en andere cryptocurrency’s steeds meer te vinden. Het land ontvang niet alleen enorme donaties in bitcoin, ether, Tether en andere cryptocurrency’s, maar het volk ziet bitcoin ook als een uitweg. Een uitweg om te ontsnappen aan de zwakte van dat nationale valuta die het net als de roebel zwaar heeft. Hetgeen niet gek is, aangezien een groot deel van de economie in Oekraïne momenteel op zijn gat ligt.

De Oekraïnse centrale bank heeft als gevolg van de oorlog besloten dat het tijdelijk verboden is om buitenlandse valuta te kopen. Dit om te voorkomen dat mensen massaal de Oekraïnse hryvnia verkopen en daarmee het land in grotere problemen brengen.

De actie van de Oekraïnse centrale bank zorgt ervoor dat het vertrouwen in de bankensysteem en de lokale munt naar een dieptepunt is gezakt. Volgens Michael Chobanian, de CEO van de grootste Oekraïnse cryptobeurs, zorgt dat voor een toename in de interesse in bitcoin. Het is interessant om te zien hoe bitcoin aan beide kanten van het conflict een rol speelt.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Handelspaar roebel-bitcoin op recordvolume terwijl Russische centrale bank rente verhoogt naar 20%

  28 februari 2022
 • Verhoogt

  1 maart 2022
 • VerhoogT is met een T

  1 maart 2022
 • Gaan we elkaar taalkundig te lijf? Het onderwerp vraagt om serieuze reacties.

  2 maart 2022