Impact van stablecoins op Bitcoin dwingt PayPal tot actie

Stablecoins spelen een steeds grotere rol in het ecosysteem rondom bitcoin. De synthetische dollars zijn voor de actieve handelaren het ultieme middel om snel in- en uit hun posities te stappen. Met het groeien van de markt is ook de vraag naar stablecoins exponentieel toegenomen en dat zien we met name terug bij Tether.

De afgelopen week is het aantal Tethers met 1,48 miljard dollar (1,24 miljard euro) toegenomen naar een totaal van 51,78 miljard dollar (43,5 miljard euro). Met die indrukwekkende cijfers staat de grootste stablecoin van de markt op plek zes op CoinMarketCap.

Bron: Glassnode

Maar welke impact hebben Tether en andere stablecoins op de bitcoin koers? Dankzij het feit dat zowel bitcoin als de meeste stablecoins zich op een publiek toegankelijke blockchain begeven is het mogelijk om dat cijfermatig te benaderen.

Koopkracht stablecoins stijgt ten opzichte van bitcoin

Uit de gegevens van analysebedrijf Glassnode blijkt dat het aantal stablecoins dat in omloop is relatief harder is gestegen dan de market cap van bitcoin. Hoe meer de totale hoeveelheid stablecoins toeneemt ten opzichte van bitcoin, hoe meer koopkracht er aan de zijlijn klaarstaat om in de markt te stromen en dat is in theorie een positief signaal.

Bron: Glassnode

De Stablecoin Supply Ratio (SSR) van Glassnode is de afgelopen dagen gezakt naar een score van 13,4 waarmee het de all-time low van 9,6 nadert. De SSR is gedurende 2020 en 2021 consistent op een laag niveau geweest vanwege de enorme groei in het aantal stablecoins. Ondanks de bijna parabolische stijging van bitcoin de afgelopen maanden is het aantal stablecoins nog altijd relatief hoog.

Een van de belangrijkste functies van stablecoins is om in bitcoin of andere cryptocurrency’s te stappen. Hoe meer er in omloop komen, zeker als dat in verhouding ook sneller gaat dan de stijging van bitcoin, hoe meer ruimte er is voor de markt om door te groeien. Dit is dan ook de reden dat mensen enthousiast worden als er weer eens enorme hoeveelheden aan Tether uit de digitale printers komt.

PayPal van plan om eigen stablecoin te lanceren

Sinds oktober van het afgelopen jaar is het mogelijk om via betalingsgigant PayPal bitcoin te kopen en dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. De vraag naar bitcoin is een veelvoud hoger dan ze bij PayPal in eerste instantie hadden verwacht. Volgens de geruchten doet de beursgenoteerde betalingsprovider nu onderzoek naar het lanceren van een eigen stablecoin.

Een woordvoerder van PayPal liet aan The Block het volgende weten: ‘PayPal blijft het potentieel van digitaal geld en een digitale financiële infrastructuur onderzoeken en hoe wij daarin als betrouwbare partner kunnen fungeren op het gebied van digitale commercie.’ Voorlopig lijkt het dat PayPal met een derde partij aan de slag gaat om het project te realiseren.

Ava Labs, het team achter de Avalanche blockchain, is één van de organisaties waar PayPal mee in gesprek is geweest over het onderwerp stablecoins. Het is niet duidelijk welke andere projecten in gesprek zijn met PayPal om dit verder te onderzoeken.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.