Bitcoin start nieuwe week met verse dalingen en de Amerikaanse inflatiecijfers moeten nog komen

Bitcoin is de week gestart met een nieuwe daling die ons tot de huidige koers van 20.200 euro bracht. Na het afsluiten van de beste week sinds maart 2022, is de grootste crypto van de markt de nieuwe week rommelig begonnen. Deze week staan ook nog eens de nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers op het programma en dat kan extra problemen opleveren.

Inflatie weer de boeman voor bitcoin

Op woensdag 13 juli publiceert Amerika de nieuwe consumentenprijsindex en de verwachtingen zijn hooggespannen. Dat wil zeggen dat de markt momenteel op een inflatie van 8,8 procent op jaarbasis rekent. Een inflatiecijfer dat betekent dat de afgelopen maand een inflatie van 1,1 procent kende. Analist Alex Krüger vreest zelfs dat de inflatie nog hoger uitvalt dan de 8,8 procent waar de markt op inzet.

Verder verwacht Krüger dat de Europese gascrisis er niet beter op wordt en druk zal zetten op risico-assets en de euro. Onze euro zit al maanden in een neerwaartse trend ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Zodanig zelfs, dat je op dit moment nog maar 1,01 dollar voor iedere euro krijgt. Ter vergelijking, in december 2020 lag de koers nog boven de 1,20 dollar per euro.

200-weeks voortschrijdend gemiddelde veroorzaakt hoofdpijn

Het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde is door de hele geschiedenis van bitcoin een belangrijke trendlijn gebleken. Dusdanig belangrijk dat bitcoin in bearmarkten vaak op of rond het niveau van deze lijn een bodem vond. Helaas voor ons sloot bitcoin de afgelopen week wederom af onder deze belangrijke trendlijn en dat baart sommige analisten zorgen.

Steve Courtney is positief over de afgelopen week-kandelaar die een stijging van 15 procent markeerde voor bitcoin. De enige kanttekening die hij plaatst, is dat we ondanks de stijging voor de derde week op rij onder het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde afsluiten. De grote vraag volgens Courtney is of bitcoin erin slaagt om deze week boven het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde af te sluiten.

MACD hint naar bodem voor bitcoin

Vanuit de wondere wereld van de technische analyse is er ook goed nieuws voor bitcoin. Deze week geeft de Moving Average Convergence/Divergence (MACD) namelijk een bodem-signaal af voor de koers. Volgens Dave The Wave is een capitulatie van de bitcoin koers in combinatie met een MACD onder de nullijn, tot op heden altijd een teken van de bodem geweest.

Marktanalist Kevin Svenson voegt toe dat de bullish kruising van van MACD hem positief stemt over de middellange termijn, ondanks de kleine correctie die bitcoin momenteel doormaakt. Daarbij is de Relative Strength Index het meest “oververkocht” in de geschiedenis van bitcoin. Allemaal factoren die wijzen op een bodem.

Optimisme keert langzaam terug?

Als we naar de welbekende Crypto Fear & Greed Index kijken, dan lijkt het optimisme langzaam terug te keren in de markt. De index geeft momenteel een score van 22/100 af, wat het hoogste niveau sinds begin mei markeert. Hoewel we nog altijd in een gebied van “extreme angst” verkeren, lijkt het erop dat de markt zich op dit gebied langzaam maar zeker herpakt.

Het lot van de markt ligt momenteel echter grotendeels in handen van de Amerikaanse Federal Reserve. Wat dat betreft zijn de nieuwe inflatiecijfers voor Amerika die voor 13 juli op de planning staan extreem belangrijk. Vallen die negatief uit, dan wordt de druk op de Federal Reserve nog groter en gaan we waarschijnlijk nieuwe dalingen tegemoet.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.