BREAKING: 19 miljoenste bitcoin is gemined

Vanaf vandaag zijn er 19 miljoen bitcoin in omloop. Dit betekent dat er nog maar 2 miljoen over zijn om gemined te worden. Door de maximale hoeveelheid bitcoin – van 21 miljoen – is bitcoin schaars. Deze instroom zal komende jaren alleen maar minder worden.

Meer dan 20% van alle bitcoins verloren

Zoals velen al weten, komen er in totaal maar 21 miljoen bitcoin in omloop. Hiervan is al een groot deel verloren of niet toegankelijk. De New York Times schreef dat dit het geval is met ongeveer 20% van alle bitcoins.

Met het huidige aanbod – van 19 miljoen – zou dat neerkomen op 3,8 miljoen bitcoin die nooit meer in de omloop komen. Aangezien het artikel van de New York Times uit januari 2021 komt, kan dit percentage al hoger zijn.

In het algoritme van bitcoin staat vast dat de laatste bitcoin gemined wordt rondom 2140. Het minen van de huidige 2 miljoen wordt dus verspreid over de komende 118 jaar. Deze worden in omloop gebracht door mensen die bitcoins minen, en dit is ook de énige manier hoe bitcoins gemaakt worden.

Laatste bitcoin komt rond 2140 ter aarde

Elke 4 jaar halveert de beloning voor deze miners om bitcoin te delven. Op dit moment krijgen miners 6,25 bitcoin per block dat zij minen, in 2024 wordt dat al 3,125 BTC (te zien in onderstaande grafiek). Op dit moment komen er per block (ongeveer 10 minuten) dus 6,25 bitcoins bij.

bitcoin-inflatie-totaal-aantal-bitcoin-stock-to-flow-block-halving

Deze beloning halveert, en dit splitten gaat net zolang door tot de laatste bitcoin. Hierdoor komt er dus ooit een situatie waarbij de miners 40 jaar – van 2100 tot 2140 – moeten doen om 1 hele bitcoin te minen.

De beloningen stoppen na 2140, waarna men dus geen bitcoins meer kan delven. Maar dit betekent niet dat er geen miners meer nodig zijn. Vanaf dit punt kunnen miners bitcoin transacties goedkeuren waardoor zij transactiekosten als beloning krijgen. Hierdoor blijven ‘miners’ nuttig, ondanks dat er niks gedelft wordt.

Wat doet dit met de prijs?

Zo’n mijlpaal van 19 miljoen bitcoin kan een impuls geven, maar dit zal niet desastreus groot zijn. In oktober 2019, tijdens de ’18 miljoen mijlpaal’, deed de prijs nagenoeg niks.

Bij een psychologisch level van 20 miljoen bitcoin, of 21 miljoen in 2140 – wat we hopelijk nog mee mogen maken – zou dat meer effect kunnen geven.

In perspectief

Om beter te begrijpen wat dit nieuws betekent, is het goed om deze 19 miljoen in perspectief plaatsen:

De Nederlandse bevolking telt nu ongeveer 17,6 miljoen inwoners. Op dit moment kan elke Nederlander 1 bitcoin hebben. Echter, over tientallen jaren niet meer. Door migratie en mensen die steeds ouder worden, schat het CBS dat er in 2070 tussen de 18,6 en 21,4 miljoen mensen in Nederland wonen.

De vergelijking met miljonairs is ook leuk. Er wordt geschat dat er ongeveer 56 miljoen miljonairs op de aarde zijn. Op dit moment zijn er 19 miljoen bitcoins op de aarde, dus stel dat elke miljonair één bitcoin wil hebben, dan is dat onmogelijk. Zo schaars is bitcoin.

Dit aantal zal nooit meer worden dan 21 miljoen, waardoor dit ook nooit mogelijk zal zijn. Tenzij het aantal miljonairs ooit onder de 21 miljoen komt natuurlijk.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Is het überhaupt mogelijk om een betaalmiddel van Bitcoin te maken wereldwijd, terwijl er ‘maar’ 21 miljoen bitcoins gemined kunnen worden? Er vanuitgaande dat veel mensen het gaan gebruiken als betaalmiddel. Met in ons achterhoofd dat er ook nog is 20% verloren is gegaan, waardoor er 4,2 miljoen minder Bitcoins uiteindelijk in het betaalverkeer terecht komen.

    1 april 2022
      • Nou, hier kunnen we wat mee!

        4 april 2022
  • @ J. Voortman: Ik deel uw mening ten volle. Ik ben zeer benieuwd wat het antwoord van de experts is.

    4 april 2022