Spaanse Centrale Bank kijkt serieus naar uitbrengen eigen cryptomunt

De Spaanse centrale bank, Banco de España, kijkt serieus naar de mogelijkheden voor het uitbrengen van een eigen cryptocurrency. Dat publiceren zij in een rapport van 30 juli. Het rapport weegt de voor- en nadelen van cryptocurrencies tegenover elkaar af.

Wat zijn CBDC’s?

Een dergelijke cryptocurrency wordt ook wel een Central Bank Issued Digital Currency genoemd, afgekort CBDC. Eerder heeft de Bank of International Settlements hierover ook een rapport geschreven. Dat is het overkoepelend orgaan van nationale centrale banken.

CBDC’s zijn cryptocurrencies die worden uitgegeven door de staat. Het heeft daarmee direct de status van een wettig betaalmiddel in een land. Dit is anders dan bij bitcoin, waar cryptomunten decentraal door het protocol worden vrijgegeven. Galo Nuno, econoom bij Banco de España, onderzoekt nu de mogelijkheden van een CBDC in Spanje.

Impact op de economie

Het rapport noemt een paar voordelen van cryptocurrencies tegenover de huidige valuta in Spanje. Zo zijn cryptocurrencies beschikbaar voor iedereen met een internetverbinding, en is de blockchain voor iedereen inzichtelijk. Daarnaast zorgt het invoeren van een CBDC volgens de centrale bank van Spanje voor een positieve impact op de economie. Het zou het monetair beleid namelijk efficiënter maken.

Gedachte-experiment

Maar wat gebeurt er als een centrale bank een eigen cryptocurrency uitgeeft? Aangezien Spanje bij de Eurozone hoort lijkt het niet waarschijnlijk dat het als enige land een eigen crypto-euro uitbrengt. De Europese Centrale Bank is namelijk verantwoordelijk voor het bijdrukken van geld.

Het lijkt dus meer op een interessant gedachte-experiment. Maar aan de andere kant is het een teken dat overheden en centrale banken de cryptomarkt nauwlettend in de gaten houden.

Overheden en cryptocurrencies

Zijn overheidsmunten een succes? Verschillende overheden buigen zich op dit moment over het uitbrengen van een eigen digitale munt. Zo beschikt Tunesië over de E-Dinar en Venezuela over de Petro. Erg populair zijn deze munten echter niet. De E-Dinar vertegenwoordigt momenteel een waarde van 0,009 dollar. Ook de Petro is snel in waarde gedaald.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.