Waarom Donald Trump en China van grote invloed zijn op bitcoin prijs

De Amerikaanse president heeft genoeg zorgen aan zijn hoofd. Denk aan burgerlijke onrust, een pandemie en de komende verkiezingen. Daarnaast vecht hij ook voor de status van de dollar en in het verlengde daarvan de handelspositie van de Verenigde Staten. Dat uit zich vooral in vragen om QE, lagere rentes en in handelsverdragen en -restricties met China.

Noodzaak voor bitcoin

De effecten van zijn beleid zijn hier en daar merkbaar, maar is nog niet groot genoeg voor de gewone man om te voelen. Het is ook lastig met zekerheid te voorspellen of dit goed of slecht uitpakt op de lange termijn voor de Amerikaanse economie. En ook al heeft Trump zich negatief uitgesproken over bitcoin, onbedoeld helpt hij de noodzaak voor bitcoin vorm te geven.

Chinese munt blijft dalen

Problemen op de markten van  China kunnen een positieve factor voor bitcoin zijn. Er lijkt een griezelige relatie te bestaan tussen de Chinese yuan en de bitcoin. In augustus van vorig jaar devalueerde China de yuan. Tegelijkertijd steeg de bitcoin koers.  En velen stellen dat de devaluatie van de yuan betekent dat er meer geld in China naar de bitcoin zal vloeien.

Volgens Chris Burniske van venture capital firma Placeholder, zou de markt een herhaling van 2015 en 2016 kunnen zien. Toen steeg bitcoin respectievelijk met 34 procent en 125 procent. In deze scenario’s gaat hij ervan uit dat de Chinese fiatvaluta waarde blijft verliezen.

Inflatie en onrust

Het spreekt voor zich dat de yuan niet de enige reden is voor een koersstijging of daling van bitcoin. Er zijn veel redenen te bedenken waarom de vraag kan toenemen of afnemen. De rol van contant geld wordt door overheden steeds kleiner gemaakt, waardoor cryptocurrency’s een alternatief bieden voor burgers. Ook wordt bitcoin gebruikt om waarde veilig te stellen in onzekere economieën. Bitcoin kan door zijn decentrale en anonieme karakter vrij van de ene naar de andere wallet bewogen worden, zonder rekening te hoeven houden met landsgrenzen.

Internationale sancties

Sommige landen die te maken hebben met (hyper)inflatie zijn aan het onderzoeken of bitcoin en cryptocurrency een rol kunnen spelen om de economie te herstellen. De VS heeft Iran sancties opgelegd en prompt roept Iran op tot een bredere adoptie van bitcoin en heeft het meer dan 1.000 vergunningen om bitcoins te minen verleend. Ook Venezuela gaat gebukt onder internationale sancties, maar zij hebben een eigen digitaal muntje gemaakt. Argentinië heeft ook te maken met hyperinflatie, en stel dat daar ook nog eens beperkingen van de VS bovenop zouden komen, dan kun je er zeker van zijn dat crypto een grotere rol gaat spelen.

Phillip Gillespie is de CEO van het Japanse B2C2. Zij verlenen liquiditeit in bitcoin aan financiële instellingen. Hij zegt te geloven dat de acties van Trump tegen China een belangrijke katalysator voor bitcoin wordt.

‘Ik ben persoonlijk bullish op bitcoin door een combinatie van overtollige stimulans van alle grote centrale banken en de opleving van geopolitieke risico’s.’

Onbeperkte QE en negatieve rente

Het lijkt erop dat ongelimiteerde QE onvermijdelijk is, en Trump wil nog lagere rentes om te genieten van goedkoop geld. Terwijl kwantitatieve versoepeling (QE) en negatieve rentetarieven de economie zouden kunnen doen opleven en liquiditeit in de markt zouden kunnen injecteren, kan dit ook leiden tot inflatie. Je betaalt misschien minder voor een hypotheek of lening, maar daar tegenover staat dat je geld in waarde verliest. En dan hebben we het niet eens gehad over rente.

De bitcoin halving wordt daarom gekscherend kwantitatieve verharding genoemd, een woordspeling op kwantitatieve versoepeling van de centrale banken.

Ondanks het feit dat Trump geen crypto-aanhanger is, kunnen zijn beleid en uitspraken onbedoeld een positief effect hebben op de koers van bitcoin. Op de korte termijn gaat de bitcoin koers nog genoeg ups en downs meemaken, maar bitcoin is veerkrachtig genoeg om toekomstperspectief te bieden voor heel veel mensen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.