Voice is decentraal alternatief op Twitter, YouTube en Facebook en lanceert 4 juli

Het afgelopen jaar zijn er veel controverses geweest rondom cryptocurrency content op verschillende social media platformen. Facebook, Twitter en YouTube blokkeerden of verwijderden zelf accounts. Maar dat ging niet alleen over cryptocurrency, ook rondom het coronavirus en de Amerikaanse politiek worden berichten verwijderd.

Tijd is rijp

Hoe je hier ook instaat, en of je voor partij A of B bent, de tijd voor een decentraal alternatief lijkt rijp. Een van de belangrijkste kenmerken van gedecentraliseerde oplossingen is dat er geen centrale partij is die bij machte is om content te censureren.

In een poging om hierop in te spelen, kondigde Block.one, onder andere bekend van het EOSIO protocol, Voice aan. Dit social media platform is gedecentraliseerd via een blockchain en is juist ontwikkeld om transparantie te leveren en de controle terug te geven aan de gebruikers.

Wat is Voice?

Voice is een op een blockchain gebaseerde social media-app die transparanter zou moeten zijn dan conventionele platforms.  Het wordt gebouwd bovenop EOSIO Public Blockchain. Hierdoor zijn alle interacties op Voice openbaar.

Eerder dit jaar ontving het platform een investering van 150 miljoen dollar van Block.one. Naar verluidt is dat bedoeld om de social media app onafhankelijk te laten functioneren.

Salah Zalatimo is de CEO van Voice en hij deelde ironisch genoeg op Twitter, dat het platform op 4 juli wordt gelanceerd. Dat is eerder dan gepland.

Hij klinkt activistisch in zijn missie om een alternatief op big tech te bieden. In eerste instantie kunnen alleen geregistreerde gebruikers publiceren en op elkaar reageren. De rest kan alleen meelezen. Tot aan 15 augustus kun je alleen op uitnodiging lid worden. Vanaf dat moment kunnen gebruikers vrienden uitnodigen.

Het platform is sinds 14 februari in zijn bèta-testfase en iedereen die hier aan meegeholpen heeft, is een geregistreerde gebruiker.

De roep om decentralisatie

Er wordt veel geklaagd over censuur van cryptocontent. Denk aan YouTubers waarvan accounts zijn geblokkeerd of waarvan de video’s niet meer in de tijdlijnen verschijnen van volgers. De YouTubers beweren dat hun handelswijze niet in strijd is met het beleid van YouTube, toch heeft YouTube censuur gepleegd. YouTube beweerde in eerste instantie dat het een fout was, maar hetzelfde gebeurde nog een paar keer.

Ergens is dit wel te begrijpen. Er zijn veel YouTube-kanalen van scammers en van mensen die alleen maar hun vriendencode van bepaalde beurzen aan de man willen brengen.

Wij houden de ontwikkelingen van Voice voor je in de gaten, want stiekem zijn wij ook reuzebenieuwd naar een gedecentraliseerd alternatief.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.