Coinbase een tijdje offline en Deribit flash crash: wat was er gisteren allemaal aan de hand?

Gisteren was een aparte dag op de cryptomarkt. Technische mankementen van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase zorgde voor een sneeuwbaleffect aan gekke gebeurtenissen. Wat was er gisteren allemaal aan de hand? Een reconstructie.

Coinbase Pro ging offline

Gisteravond rond 21:00 uur Nederlandse tijd ging Coinbase Pro offline. Traders konden ruim een uur lang geen orders plaatsen. Volgens sommige gebruikers werden stop loss orders ook automatisch geannuleerd.

Een stop loss order is een manier om je verliezen te beperken. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Verkoop mijn bitcoin als de koers onder de 9.000 dollar komt.’

Toen Coinbase offline ging was de bitcoin koers daar 9.240 dollar. Op het moment dat Coinbase weer kon handelen was de koers al gedaald naar 9.050 dollar en hadden veel handelaren flinke verliezen geleden.

API van Coinbase toonde de verkeerde koers

En dit was niet het enige probleem. Door een bug toonde de API van Coinbase een hele lage koers: 4.250 dollar.

Een API is een manier om informatie automatisch te delen met andere partijen. Een fout in de API van Coinbase is problematisch, omdat veel derivatenbeurzen de koers deels baseren op die van Coinbase. En daar begint de sneeuwbal aan problemen te rollen. Het Nederlandse Deribit kreeg hier ook mee te maken.

Flash crash op Deribit

Deribit is een Nederlandse derivatenbeurs waarop je kan handelen in bitcoin futures. Met bitcoin futures speculeer je op een koersstijging of koersdaling van bitcoin. Je kan niet direct handelen in bitcoin op het platform. De prijs op Deribit wordt daarom niet bepaald door vraag en aanbod van bitcoin, maar is een afweging van de koersen van verschillende cryptobeurzen wereldwijd.

De koers van Coinbase telt voor ongeveer 18 procent mee bij Deribit. Door de flash crash van Coinbase daalde de koers op Deribit ook in rap tempo. Veel handelaren zijn daardoor gedupeerd. Hun positie is automatisch gesloten. Dat noem je ook wel geliquideerd.

Deribit heeft inmiddels laten weten de investeerders te vergoeden. In totaal heeft Deribit 150 bitcoin uitbetaald, ter waarde van ongeveer 1,3 miljoen dollar:


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.