Constantinople upgrade van Ethereum op 16 januari

Op 11 december is op ontwikkelaarsplatform Github de activeringsperiode van Constantinopel gedeeld. De Ethereum upgrade staat gepland op blok 7.080.000, ofwel 16 januari.

Vertraging opgelopen op testnet

Na een reeks vertragingen heeft de langverwachte Ethereum upgrade nu dus eindelijk een bloknummer ontvangen. Dat betekent dat in dat specifieke blok de upgrade in het netwerk wordt verwerkt.

Er waren al geruchten dat de upgrade half januari plaats zou vinden en die geruchten lijken nu bevestigd. Blok 7.080.000 wordt naar verwachting vrijgegeven op 14 januari 2019.

Constantinopel zou aanvankelijk in oktober 2018 worden gelanceerd. Het developmentteam liep echter tegen een probleem aan. De upgrade werd namelijk eerst getest op het testnet en daar liep de blockchain twee uur vast.

Wat is Constantinople?

De Constantinople-upgrade, of hard fork, zal 5 afzonderlijke Ethereum Improvement Protocols (EIPs) implementeren. Deze zijn allemaal bedoeld om Ethereum klaar te stomen om over te stappen van miningprotocol Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS). Ook is Constantinople onderdeel van een langetermijnplan om de schaalbaarheid te vergroten.

Een van de belangrijkste wijzigingen aan het Etherheum Netwerk door Constantiople is de invoering van de difficulty bomb. De ‘difficulty bomb’ zorgt ervoor dat het minen op het ethereum netwerk moeilijker wordt. Dat wil zeggen dat de rekensom die moet worden opgelost moeilijker is. Het minen van ether wordt dan minder aantrekkelijk.

Ook wordt de beloning voor het minen steeds minder, en duurt het langer voordat een nieuw block wordt gevonden op het netwerk. Op een gegeven moment is het niet langer rendabel om te minen op het netwerk. De difficulty bomb is overigens in september 2015 al bedacht (maar nooit tot uitvoering gebracht), vlak nadat het Ethereum netwerk ontstaan is. Deze bom maakt de weg weer vrij voor PoS.

Buterin staat er 100% achter

Gisteren verklaarde Vitalik Buterin dat toekomstige blockchains met sharding op basis van PoS ‘duizenden malen efficiënter’ zullen zijn. Buterin legt uit: “naarmate de schaalbaarheid en de gebruikerservaring beter worden, worden niet-financiële toepassingen een groter deel van het verhaal”.

Update 11-01: Met de huidige snelheid van het netwerk wordt de update waarschijnlijk op 16 januari uitgevoerd.

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.