‘Cryptomaten’ verbouwd met behulp van bitcoin mining

Wie zegt dat groene energie en bitcoins minen niet samengaan? Kamil Brejcha, mede-oprichter van de cryptocurrency exchange Nakamoto X, tweette enkele dagen geleden een foto van zijn tomatenkas. Het bijzondere aan deze tomatenkas is dat deze volledig wordt verwarmd met hitte die vrijkomt uit het minen van bitcoins.

Bitcoins minen

Twee veelgehoorde argumenten tegen het minen van bitcoins zijn dat het veel stroom kost en dat het veel hitte afgeeft. Kamil Brejcha wil met zijn cryptomaten beide problemen aanpakken. Hij produceert namelijk zijn eigen bio-energie waarop de mining apparatuur draait. Daarnaast wordt de hitte die vrijkomt uit de apparatuur gebruikt om de tomaten te laten groeien.

Cryptomaten

Brejcha geeft niet veel details weg over zijn tomatenkas. Wel zegt hij te werken aan een Agritechture blockchain startup, en geeft hij aan dat zijn tomatenkas ongeveer 20.000 m2 groot is. Iemand reageerde grappend met de vraag waarom het team geen wietplanten verbouwt met de mining hitte:

‘Helaas konden we vanwege lokale, strikte regels geen vergunning krijgen voor het kweken van medische marihuana, dus moesten we in plaats daarvan tomaten en andere groenten kiezen,’ verduidelijkt Brejcha.

Binnenkort zijn de cryptomaten te koop in winkels in de buurt van de tomatenkas. ‘We produceren onze eigen energie. Het minen van bitcoins wordt aangedreven door energie dat geproduceerd wordt met behulp van bio-afval. In feite hebben we hiermee dus de energiecyclus gesloten.’ Kamil Brejcha laat zien dat landbouw en minen dus prima samengaan!


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Super goed dat er ook op een positieve manier aandacht wordt besteed aan de energie die crypto’s verbruiken. Recent las ik dat er enorm veel energie werd verbruikt (https://www.onetime.nl/geld/virtueel-geld/hoeveel-energie-verbruikt-bitcoin) en dat baart me toch wel zorgen. Op die manier is bitcoin niet houdbaar, zeker nu we steeds meer naar een groene energie toewerken. Ik ben benieuwd of dit initiatief zich zal uitbreiden.

    13 maart 2018
  • Er is 5000 x meer energie van de zon dan wat dagelijks gebruikt word. Wat schaarste?, we moeten alleen leren hoe deze beschikbaar te krijgen op de plek waar nodig is. Met vloeibare brandstof per boot of vrachtwagen slepen is ouderwets…

    14 maart 2018