Dag van de privacy: De ideeën van de Cypherpunks zijn springlevend!

Vandaag is de Europese Dag van de Privacy, een onderwerp waar je cryptocurrency zeker mee kan associëren. Crypto in cryptocurrency staat namelijk voor het cryptografisch versleutelen, ofwel privacy.

De geboorte van digitale versleuteling

Toen het internet in de jaren negentig op grote schaal werd gebruikt, beseften hackers dat het internet eigenlijk helemaal niet zo privé is. Ze zochten een manier om gegevens in het geheim en privé op het internet te verzenden. Encryptie van publieke sleutels bleek het antwoord.

David Chaum schreef in de jaren 80 veel over het digitaal versleutelen van publieke sleutels.

Dosssiermaatschappij

Chaum maakte zich namelijk zorgen over ‘de dossiermaatschappij’ en onzichtbare massasurveillance. Hij zag voor zich dat de overheid en grote bedrijven alles over iedereen te weten zou kunnen komen via computers. Hij zit er niet ver naast. Chaum’s ideeën waren zijn tijd ver vooruit, hij dacht namelijk al na over niet te traceren e-mails, digitale handtekeningen en digitale geheime identiteiten.

Het was Chaum die in 1983 voor het eerst cryptocurrency voorstelde, in een paper genaamd Numbers Can Be a Better Form of Cash than Paper. Chaum voorspelde dat elektronische cryptocurrency net zo anoniem is als papiergeld, maar even handig kan zijn als het gebruik van een creditcard. De technologie om cryptocurrency te creëren bestond in nog 1983 niet, maar het idee voor meer privacy in het betalingsverkeer is geboren.

De Cypherpunks uit de jaren 90

In de jaren 90 kwam de beweging van de  Cypherpunks op. Zij werkten hard om de ideeën van Chaum realiteit te maken. Verschillende public key encryptie-oplossingen zoals Pretty Good Privacy (PGP) werden ontwikkeld. Dit is de eerste zin van het Cypherpunks Manifesto, geschreven in 1993 door Eric Hughes:

“Privacy is necessary for an open society in the electronic age. Privacy is not secrecy. A private matter is something one doesn’t want the whole world to know, but a secret matter is something one doesn’t want anybody to know. Privacy is the power to selectively reveal oneself to the world.”

Een experiment

Afgelopen weekend hield Dr. Rand Hindi een presentatie over de geschiedenis van cypherpunk en gegevensprivacy op de Crypto Finance-conferentie in Zwitserland. Hij begon met de opmerking dat er áltijd mensen zijn die zeggen dat ze niks te verbergen hebben en privacy niet nodig is. Sommigen in het publiek lieten schoorvoetend blijken dat zij tot deze groep behoren.

Daarna vroeg hij datzelfde publiek om hun smartphones te ontgrendelen, het laatste gesprek te openen en de telefoon door te geven aan diegene die naast hun zat.

Het publiek reageerde zuchtend. Iemand in de menigte uitte zelfs zijn minachting voor het idee.

Privacy: de ware missie van Cypherpunks

Gegevens beschermen gaat niet alleen over het voorkomen dat hackers en dieven toegang krijgen tot persoonlijke inloggegevens. Volgens de cypherpunks gaat het ook om het ontzeggen van toegang, aan overheden en grote bedrijven, tot grote hoeveelheden informatie waarmee de bevolking gesurveilleerd kan worden. In die zin is gegevensprivacy hetzelfde als persoonlijke soevereiniteit, maar dan online.

De geschetste beelden van David Chaum over de dossiermaatschappij lijkt dichtbij te komen. Cypherpunks verzetten zich nog steeds hevig tegen grote bedrijven als Google en Facebook maar ook tegen overheidsmaatregelen. Ook de rest van de maatschappij lijkt het belang van privacy steeds meer in te zien. Steeds vaker wordt in de media negatief bericht over big data.

Cypherpunks gaan nog een stap verder. Het liefst zien zij een afschaffing van overheid en alle dominante machtsstructuren. Denk hierbij vooral ook aan banken. Wat dat betreft zijn de cypherpunks echte crypto-anarchisten.

De dag van de privacy is een mooie gelegenheid om de originele missie van de cypherpunks, en cryptografische valuta, te overdenken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.