‘De Federal Reserve wil dat jij geld verliest met crypto’

De Amerikaanse Federal Reserve is aan een ware campagne bezig om de torenhoge inflatie te bevechten. Een campagne die weleens kan duren tot het moment dat jij flinke verliezen door je bitcoin en crypto moet opschrijven.

Grote onzekerheid

Het beleid van de Federal Reserve staat al vanaf het begin van 2022 centraal in de financiële markten. De belangrijkste centrale bank ter wereld heeft de macht om het lot van de markten, in ieder geval op de korte termijn, vrijwel volledig te bepalen. Als ze morgen met de mededeling komen dat de rente omlaag gaat, dan schieten de koersen omhoog en andersom. Nu zitten we echter op een punt dat ze er alles aan willen doen om de inflatie terug te brengen naar 2 procent.

Amerikaanse rente. Bron: tradingeconomics.com

Voor het grootste deel van dit jaar is de Federal Reserve nog redelijk duidelijk geweest over de toekomst. Nu zitten we echter op een punt dat ze van dag tot dag kijken naar de ontwikkeling van de economie. Zolang die het kan houden verhogen ze de rente om de inflatie omlaag te krijgen. Hoe lang dat nog duurt en hoe hoog de rente daarvoor moet worden weet niemand, waardoor er op dit moment grote onzekerheid heerst in de markt.

Waarom is een hogere rente lastig voor bitcoin?

Een hogere rente is problematisch voor bitcoin, omdat de rente bij de Federal Reserve risicovrij is. Je kunt Amerikaanse staatsobligaties kopen en daar gegarandeerd de Federal Reserve rente op verdienen. Dat rentepercentage is niet extreem hoog, maar zeker als de markten niet stabiel zijn, dan is het heel aantrekkelijk om daarvoor te kiezen. Zelfs als de rente op staatsobligaties 2 procent is en de inflatie op 8 procent ligt, dan kan het aantrekkelijk zijn om daarvoor te kiezen als alle aandelen en crypto’s flink dalen.

Dit is waarom bitcoin en aandelen kwalificeren als risico-assets, het zijn financiële producten die geen gegarandeerd rendement bieden. In tegenstelling tot staatsobligaties die dat wel doen. De Amerikaanse Federal Reserve kan immers onbeperkt dollars printen, dus die rentes betalen ze wel uit. Zodra de onzekerheid in de economie toeneemt en mensen zich zorgen maken over hun vermogen om de rekening te betalen, is het logisch dat er een vlucht naar fiatgeld ontstaat.

Hoe staat de economie ervoor?

Alle ogen zijn nu dan ook gericht op de Amerikaanse economie. Op 13 september worden de nieuwe inflatiecijfers gepubliceerd, die een belangrijke factor zijn in het beleid van de Federal Reserve. De verwachting is dat ze enigszins dalen ten opzichte van de 8,5 procent van afgelopen maand, maar de kans is klein dat het om een extreme daling gaat. Ondertussen gaat het op de Amerikaanse banenmarkt heel goed, want in augustus werden er nog 300.000 nieuwe banen toegevoegd.

Dat geeft de Federal Reserve de ruimte om de rente als instrument te gebruiken om de inflatie te bevechten. “De Federal Reserve wil mensen die financiële assets bezitten laten nadenken over hun aankopen en de vraag verminderen. Het is een gevaarlijk spel. Ze willen de markt omlaag brengen, maar als ze te ver gaan kan de boel exploderen”, aldus Jim Bianco van Bianco Research over het beleid van de Federal Reserve.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Mmmm ik las juist dat de werkeloosheid cijfers juist heel erg hoog waren. Je moet ook niet alles geloven wat 1 iemand schrijft zeg ik maar altijd. Kijk naar Ukraine . Europa zegt dat ze winnend zijn, Amerikaanse leger ( meer betrouwbaar ) laat zien dat Rusland steeds meer land inpikt. Dussssss geloof niet alles wat iedereen kan verzinnen.

    8 september 2022
    • De werkloosheid ligt nu weer bijna op het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie in de VS, want in februari 2020 bedroeg die 3,5 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking. Door de crisis gingen miljoenen banen in de VS verloren, maar inmiddels worstelen veel werkgevers met personeelstekorten.

      8 september 2022