Waarom Bank of England liever bitcoin of libra wil dan de dollar

Bloomberg publiceerde recent een artikel waarin de Bank of England positie nam in het cryptodebat. Mark Carney sprak namens de Centrale Bank en hij verklaarde dat het tijd is dat de dominantie van de dollar afneemt. Cryptocurrency zou hier in potentie een grote rol in kunnen spelen. Hij noemt zelfs Libra als een alternatief voor de dollar.

Weerwoord van FED

Er was ook plek voor een weerwoord van de FED, die uiteraard in de hoek van de dollar wacht, met geheven bokshandschoenen. Simon Potter sprak namens de FED en hij zei dat de dollar als wereldreservemunt ervoor heeft gezorgd dat elk land op de lange termijn meer heeft geprofiteerd dan dat de dollar hen heeft belemmerd.

Mark Carney en andere landen zien het misschien anders omdat de VS de dominantie van de dollar gebruiken om het bereik te vergroten en de financieringskosten te verlagen.

De dominantie van de dollar

Beide mannen hebben natuurlijk wel een punt. Maar laten we eerst terugblikken op hoe de dollar die dominante positie heeft weten te krijgen. Zach Owen van San Francisco Tribe schrijft dat de dominantie van de dollar eigenlijk al rond 1900 begon.

Owen schrijft dat dat het begin is van de industriële revolutie en de transportrevolutie. Door mannen als Andrew Carnegie (Steal), John Rockefeller (Oil), Cornelius Vanderbilt (boten en spoorwegen) en Henry Ford (Automobiles) kreeg Amerika en haar munt aanzien in de wereld.

Minder schulden dan de rest

Ook schrijft Owen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, waarbij de impact op de Verenigde Staten veel minder was dan op andere landen. Het was voor de VS dan ook niet nodig om veel geld te lenen om die oorlogen te bekostigen.

Omdat Amerika een van de weinige landen was die geen schulden had, leende ze uiteindelijk geld uit aan het Verenigd Koninkrijk onder de Anglo-Amerikaanse lening. Na verloop van tijd werd de dollar de wereldwijde standaard, omdat deze destijds werd ondersteund door goud en de enige valuta was die sterk stond.

Ongeveer 75 jaar later bevindt de wereld zich in een compleet ander scenario. De dollar wordt niet langer ondersteund door een grondstof of iets anders dan het Amerikaanse leger. De wereldeconomie is sterker dan ooit tevoren en er is momenteel meer rijkdom in de wereld dan ooit tevoren in de geschiedenis. En die welvaart bevindt zich vooral in de private sector.

Private sector

Die private sector neemt nu het heft in eigen handen. Je merkt dat de Bank of England en het Amerikaanse Congres angstig zijn voor het idee dat de particuliere sector een eigen valuta maakt. Die angst kwam vooral tot uiting doordat Facebook Libra ontwikkelde.

Het hele idee achter fiat (door de overheid uitgegeven geld) is dat de overheid zo kan sturen in de economie. Denk aan banksystemen, rentetarieven, overheidsfinanciering etc.

Als het monopolie op geldcreatie verschuift van de regeringen naar de particuliere sector (zoals Libra in potentie kan doen) dan verliest de overheid een belangrijk machtsinstrument.

Crypto als nationale valuta

Dat is ook het standpunt van Potter (FED) volgens het artikel van Bloomberg. Hij acht het onwaarschijnlijk dat landen ooit een cryptocurrency als nationale valuta verklaren. Maar bedrijven kunnen dit wel afdwingen:

“Centrale banken moeten zich grote zorgen maken over de private sector. De controle van een land over zijn valuta is ontworpen om mensen te beschermen en goede resultaten te behalen. De particuliere sector is veel meer geïnteresseerd in het verkopen van producten.”

Owen vindt dat Potter hier wel een punt heeft. Grote bedrijven zoals Apple, Google, Facebook, Amazon, Uber en vergelijkbare bedrijven geven malen niet om het individu. De gemiddelde persoon is gewoon een ander woord voor conversie.

De overheid daarentegen, zou als enige doel moeten hebben om haar burgers te  beschermen. Daar hebben ze verschillende middelen voor: het handhaven van de orde, het bieden van goede voorzieningen, zorgen voor betaalbare gezondheidszorg, het onderhouden van infrastructuur en het verdedigen van het land. Dat zijn geen rollen voor bedrijven uit de private sector.

Crypto goed voor de overheid

Dat is de reden waarom Carney (VK) denkt dat een cryptocurrency wel eens een leidende rol zou kunnen nemen. En waarom Potter vindt dat een valuta niet uit beheerd mag worden door een groot consortium, met al hun eigen belangen.

Het moet een munt zijn die van het volk is, en ook gedragen wordt door het volk. En die rol zou perfect passen bij bitcoin. Een wereldwijde valuta die niet door bedrijven worden beheerd en geheel onafhankelijk is van welk land dan ook.

Bitcoin is een door het publiek ontworpen munt, wordt beschermd door een wereldwijd netwerk, is onafhankelijk en is bestendig tegen censuur. Of bitcoin de rol van de dollar als wereldreservemunt gaat overnemen is niet zeker. Maar wat in ieder geval wel zeker is, is dat bedrijven zoals Facebook die rol zeker niet op zich moet nemen.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Dat wordt nooit de Bitcoin omdat deze gedecentraliseerd is en daar zit een overheid niet op te wachten. Ik denk dat het eerder de SDR is als crypto.

    29 september 2019