FTX gaf miljoenen aan politici maar eist het nu allemaal terug

De nieuwe directeur van het failliet verklaarde FTX wil alle donaties aan politici terugvorderen. Onder het vorige regime van Sam Bankman-Fried ontvingen Amerikaanse politici 84 miljoen dollar aan donaties.

Het gaat overigens niet alleen om zittende politici, maar ook om kandidaten en actiecomités.

Donaties teruggeven voor 28 februari

John J. Ray III is speciaal voor het faillissementsproces aangesteld als directeur bij FTX, zei eerder al dat de donaties teruggestort moeten worden. Maar de verklaring van deze week was steviger, met het verzoek om “bijdragen of andere betalingen” terug te geven voor 28 februari.

Als het geld niet op tijd terug gegeven is, dan gaat FTX zelf achter het geld aan, ‘met rente vanaf de datum waarop een actie is begonnen.’ In het persbericht staat:

‘De FTX-debiteuren sturen vertrouwelijke berichten naar politieke figuren, fondsen voor politieke actie en andere ontvangers van bijdragen of andere betalingen.’

In het persbericht staat dat ze achter al het gedoneerde geld aan gaan, zelfs als de ontvanger het geld weer heeft doorgegeven aan bijvoorbeeld een goed doel. Ook dan zal FTX er alles aan doen om het geld terug te vorderen.

Faillissement en arrestatie

De Amerikaanse crypto exchange FTX vroeg vorig jaar faillissement aan nadat een flinke daling van de koers van crypto FTT die leidde tot een bankrun (of ja, exchange run). FTX had niet genoeg geld om de opnames te dekken en klanten te betalen.

De toenmalige directeur Bankman-Fried werd later gearresteerd en beschuldigd van acht financiële misdrijven, zoals fraude met security’s, het witwassen van geld en schendingen van campagnefinanciering.

SBF gaf aan Democraten en Republikeinen

Voordat zijn crypto imperium instortte, maakte Bankman-Fried er geen geheim van dat hij een van de grootste donoren van de Democratische partij was tijdens de verkiezingscyclus van 2020. Vorige maand weigerde Karine Jean-Pierre, persvoorlichter van het Witte Huis, commentaar te geven op de vraag of president Joe Biden geld zou terugbetalen dat hij als kandidaat had ontvangen.

De in ongenade gevallen cryptomagnaat zei dat hij ook geld gaf aan Republikeinse kandidaten in een interview met influencer Tiffany Fong. SBF zegt dat hij ‘ongeveer hetzelfde bedrag aan beide partijen schonk.’

‘Al mijn Republikeinse donaties waren geheim’, zei hij, verwijzend naar bijdragen waarvan de bron van fondsen niet wordt bekendgemaakt. Hij zei dat de donaties geheim werden gehouden omdat journalisten ‘fucking gek worden als je doneert aan Republikeinen.’

84 miljoen dollar aan donaties

OpenSecrets.org, een non-profitorganisatie die de campagnefinanciering en lobbyactiviteiten in de VS controleert, houdt al deze donaties bij. Ze zeggen dat er meer dan 84 miljoen dollar aan donaties aan politieke kandidaten en organisaties is gedaan door Bankman-Fried, voormalig FTX CEO Ryan Salame, en FTX’s voormalig hoofd van ingenieur Nishad Singh.

Ook werd bekend dat meerdere medewerkers van FTX voor het maximaal toegestane bedrag gedoneerd hadden aan Republikein George Santos.

Sommige politici hebben het geld al teruggegeven, zoals de Democraat Beto O’Rourke. Dit ging om 1 miljoen dollar en dit bedrag werd vlak voor de val van FTX geretourneerd. Andere politici hebben donaties van FTX aan goede doelen gegeven.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.