OM maakt fout: dief krijgt ‘maar’ anderhalf ton aan bitcoin terug

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een strafzaak 712 bitcoin in beslag genomen. Dit bleek niet terecht te zijn. Het hof oordeelde dat slechts van 127 bitcoins kon worden bewezen dat ze met gestolen stroom zijn gemined.

In 2014 is een man veroordeeld vanwege illegale wietteelt en het illegaal aftappen van elektriciteit. Normaal gesproken is er een direct verband tussen deze twee. Bij deze strafzaak ligt dat iets anders: de veroordeelde gebruikte een deel van de gestolen elektriciteit om bitcoin te minen.

Wat is er gebeurd?

Twee dagen nadat de politie de apparatuur in 2014 in beslag nam, bleek dat er 127 bitcoin in zijn wallet zat. Na aanvullend onderzoek een half jaar later (en na online synchronisatie van de wallet) bleek dat er opeens 712 bitcoin in de wallet zat.

Een dag later neemt het OM al die 712 bitcoin in beslag. In 2014 werd geoordeeld dat die 712 bitcoin met gestolen stroom zijn gemined. Nu blijkt dat het OM helemaal niet hard kan maken dat die 585 bitcoin die er later bij zijn gekomen, ook gemined zijn met afgetapt stroom.

Het Openbaar Ministerie gaat deze dus teruggeven aan de veroordeelde man. Maar zoals wel vaker het geval is, dit verhaal heeft een staartje.

Wat krijgt de man precies terug?

Nu denk je vast, de man krijgt 585 bitcoin terug, die is helemaal binnen! Niet als het aan het OM ligt. De in 2014 in beslag genomen bitcoin heeft het OM destijds meteen verkocht. Dat leverde ze bijna twee ton op.

De rechter heeft bepaald dat de man de eurowaarde van 585 bitcoin terugkrijgt, maar wel tegen de koers van oktober 2014. Die 585 bitcoin is het verschil tussen de 712 bitcoin en die 127 die in eerste instantie in zijn wallet zaten. Zou hij de bitcoin tegen de koers (ongeveer 5.700 euro) van vandaag krijgen? Dan zou hij 3.334.500 euro ontvangen. Het OM rekent echter met de waarde van de bitcoin in oktober 2014, en die is door hun vastgesteld op 270 euro. Ongeveer dezelfde prijs die het OM kreeg per verkochte bitcoin in die tijd.

Hij ontvangt dus ‘maar’ 157.179,55 euro.

Uiteraard is de veroordeelde het hier niet mee eens. “Over die bitcoins is het laatste woord nog niet gezegd”, zegt Rob Frijns, de advocaat van de man. “Als het hierbij blijft zal ik met mijn cliënt overleggen over eventuele vervolgstappen.”

Voor het aftappen van de stroom en voor het bezit en kweken van wiet is de verdachte veroordeeld tot een taakstraf van 108 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Voor tienduizenden euro aan miningapparatuur

Het OM berekende dat de man voor 64.000 euro aan miningapparatuur in zijn woning had staan.

Hoe de verdachte hier aan kwam? Hij vertelde de politie dat de herkomst van de bitcoin miningapparatuur betaald is door een lening af te sluiten. Hij zou hiervoor een bedrag van 100.000 euro hebben geleend van een achter-achterneef, een bankdirecteur uit China.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.